27 / 04 / 2024

Kayseri'de köylüler Gümüşören Barajı için yapılan kamulaştırma bedellerine itiraz etti!

Kayseri'de köylüler Gümüşören Barajı için yapılan kamulaştırma bedellerine itiraz etti!

Kayseri’de inşaatına başlanan Gümüşören Barajı nedeniyle su altında kalacak Yenice köyü sakinleri, ev ve arsalar için belirlenen paranın çok düşük olduğunu ifade ederek kamulaştırma bedellerine itiraz etti...




Kayseri’de inşaatına başlanan Gümüşören Barajı nedeniyle su altında kalacak Yenice köyü sakinleri, kamulaştırma bedellerine itiraz etti. Ev ve arsalar için belirlenen paranın çok düşük olduğunu ifade eden köylüler, gerçek değerinden kamulaştırma yapılmazsa evlerini boşaltmama kararı aldı. 


Kayseri'nin Develi ilçesinde elektrik üretimi ve sulama amaçlı kurulan Gümüşören Barajı inşaatı hızla devam ediyor. İhaleye göre inşaat 15 Mart 2015 tarihinde tamamlanacak. Su tutulmasıyla birlikte Çukuryurt ve Yenice köyleri ile bu köylere bağlı 2 mahalle de sular altında kalacak. Temmuz 2011’de Bakanlar kurulu kararıyla ‘acele kamulaştırma’ kararı alındı. Kamulaştırma çalışmaları, 70 haneli Yenice köyü sakinleri ile devleti karşı karşıya getirdi. Devlet Su İşleri (DSİ) ekiplerinin ölçümleri ve mahkemenin tayin ettiği bilirkişi heyetinin ev ve arsalar için belirlediği bedeller köylüler tarafından çok düşük bulundu. Köyde kendi imkanlarıyla fiyat belirletenler oldu ve ortaya ilk verilen bedelin çok üstünde rakamlar çıktı. Bedellerin açıklandığı toplantı, yaşanan gerginlik nedeniyle yarım kaldı. Bunun üzerine, ev ve arsa bedellerinin yeniden belirlenmesi amacıyla köylüler mahkemeye başvurdu. Köyün taşınması için gösterilen 4 kilometre uzaklıktaki Katkaya mevkiinde de zemin etüdünün köylüler tarafından yaptırılmasının istenmesi vatandaşları çileden çıkarmış. Yenice’de sadece mezarlık su altında kalmayacak.


"BEDELLER ARTTIRILMAZSA KÖYÜ BOŞALTMAYIZ"


Kamulaştırılan Çukuryurt köyü ve buraya bağlı Beşkardeş mahallesinde köylülerin çoğunun evlerini boşattıkları görüldü. Baraj inşaatının bitmesine yaklaşık 1 yıl kalmasına rağmen Yenice köyü ve Menengi mahallesinde ise vatandaşlar normal yaşantılarına devam ediyor. Ancak bozulan ve yıpranan evlerini belirsizlik nedeniyle onaramıyorlar ve yeni yapılar yapılamıyorlar. 

Ev ve arsalar için değerinden çok düşük paralar teklif edildiğini öne süren Yenice Köyü Muhtarı Seyfi Murat, uzmanların kamulaştırılan alanlarda yeterli incelemeyi yapmadıklarını iddia etti. Murat, “Köyün içindeki emsal evlerde bile fiyat farkları var. Bu bedellerle insanlar ev mi yapacak, yoksa çadır mı alıp yaşayacaklar? Biz verecekleri parayla yeni yerde evimizi ve ahırımızı yaptırabilmeyi istiyoruz” diye konuştu. Gerçek değerinden kamulaştırma yapılmadığı takdirde köyü boşaltmayacaklarını belirten Murat, "Bu haliyle evlerimizden çıkmayacağız. Ya çözüm bulsunlar ya da devlet bizi suda boğsun." dedi. 


Evi için sadece 6 bin lira verildiğini söyleyen Mehmet Ateş de "Bu parayla üniversitedeki çocuğumu mu okutayım, yoksa başımızı sokacağımız bir ev mi yaptırayım?" diye sordu. 63 yaşındaki Şerif Kurt da, verilecek parayı duyunca çok şaşırdıklarını dile getirdi. 


DSİ 12. Bölge Müdürü Hayrullah Coşkun ise Yenice köyü ve Menengiç Mahallesi'nde mülkiyet sorunu olduğundan kamulaştırmanın bakanlar kurulu kararıyla yapıldığını söyledi. Bedeli beğenmeyerek anlaşmazlık tutanağı imzalayanların olduğunu doğrulayan Coşkun, "Yargıya yansımış meselelerde kanun ne derse idare de onu ödeyecek." açıklamasını yaptı. 


Emlak Kamulaştırma Şube Müdürü Seçkin Özkan ise kamulaştırılması gereken 1000 parselden sadece 80’inde sorun çıktığını söyledi.


Kırıkhan Olay


Geri Dön