19 / 04 / 2024

Kazasker Necmettin Efendi Yalısı gündemde!

Kazasker Necmettin Efendi Yalısı gündemde!

Sosyetenin ünlü simalarından Derin Mermerci, Vaniköy’deki tarihi yalısının bahçesinde ağaç kesmek istiyor. 



Mermerci, Kazasker Necmettin Efendi Yalısı’nın bahçesindeki ağaç kesimi için İstanbul 1 No’lu Tabiat Varlıklarını Koruma Komisyonu’na dilekçe verdi. Komisyon, konuyu bugün görüşecek. Habertürk Gazetesi'nde yer alan habere göre Boğaziçi Sahil Şeridi ve Öngörünüm Bölgesi’nde Osmanlı döneminde sırtlarını yemyeşil korulara dayamış yalılar son yıllarda kaçak müdahalelerle gündemden düşmüyor.

Reza Zarrab’ın iki yalısını birleştirip arasına asansör yapması uzun süre tartışıldı. Zarrab'ın yalısı dışında aralarında yine bazı ünlülere ait yalılarda da Boğaz manzarasını engelleniyor gerekçesiyle ağaçlar kesilmişti. Davalara konu olan ağaçların kesilmesi kamuoyunda da tepki çekmişti.

Boğaz siluetinin vazgeçilmez yapılarından biri daha İstanbul 1 No’lu Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu’nun bugünkü toplantısının gündeminde. Konu ise; 19. yüzyılın sonlarında inşa edilen Üsküdar Vaniköy’deki Kazasker Necmettin Efendi Yalısı'nın bahçesindeki ağaç ya da ağaçların kesilme talebi... Dilekçeyi veren ise sosyetenin ünlü ailelerinden Mermerciler’in kızı Berrak Derin Mermerci. Ağaç kesimi için yapılan başvuru. Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge gündemine alındı. 

 


Geri Dön