19 / 04 / 2024

Kemal Kılıçdaroğlu İzmir Metrosu'nun Ege Üniversitesi ve Evka 3 istasyonlarını açtı!

Kemal Kılıçdaroğlu İzmir Metrosu'nun Ege Üniversitesi ve Evka 3 istasyonlarını açtı!

İzmir Metrosu'nun 2 bin 250 metre tünelli Bornova ayağını oluşturan Ege Üniversitesi ve Evka 3 istasyonları hizmete alındı



İzmir Büyükşehir Belediyesi, 10 istasyonuyla kent içi raylı sistem toplu taşımacılık hizmeti veren  İzmir  Metrosu’na 2.25 kilometrelik bir tünel ve iki istasyon daha ekledi. Evka 3 ve Ege Üniversitesi istasyonları, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun da katılımıyla yarın (30 Mart Cuma) törenle açılıyor.

Kent içindeki çağdaş ulaşım olanaklarının geliştirilmesi amacıyla İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan Hafif Raylı Sistem Projesi’ne iki yeni halka daha ekleniyor. İlk kez 22 Mayıs 2000 tarihinde 10 istasyonuyla kent içi raylı sistem toplu taşımacılık hizmeti vermeye başlayan İzmir Metrosu, 2 bin 250 metre tünelli Evka 3 ve Ege Üniversitesi istasyonlarının açılış töreninde tarihi günlerinden birini yaşamaya hazırlanıyor. İzmir’in yeni metro istasyonları, Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun da katılacağı törenle, yarın (30 Mart Cuma) Evka 3’te açılıyor.

Bu yeni güzergah üzerindeki Ege Üniversitesi İstasyonu, özellikle öğretim üyeleri, çalışanları ve öğrencileri ile her gün gidip geldiği üniversite kampüsünün ulaşım yükünü büyük ölçüde hafifletecek. Yine kentin büyüyen ve gelişen bölgesi olan Bornova Evka 3 yöresinde yaşayan ve çalışanlar için de Evka 3 İstasyonu cazibe merkezi olacak. Özellikle istasyon çıkışında semt garajı ve ESHOT otobüs aktarma merkezinin bulunması, ulaşımda büyük bir kolaylık ve rahatlık sağlayacak.

10 kilometrelik fore kazık çakıldı
İkinci ihale sonucunda yapımına 19 Ağustos 2010 tarihinde başlanan Bornova metro hattının inşaatında 375.000 m3 hafriyat gerçekleştirildi; 55.000m3 beton, 10.500 metre fore kazık, 1950 adet prekast kiriş, 9060 metre ray, 7550 adet travers ve 15000 ton demir kullanıldı. İstasyonlara 8 adet yürüyen merdiven ile 6 adet asansör monte edildi.

26 Ocak 2012 tarihinde başlayan test sürüşlerinde tren setleriyle rayların uyumundan enerji alımına, ses seviyesinin ölçülmesinden makas geçiş emniyetine, aracın elektronik aksamının kontrolünden sinyalizasyon ve haberleşmeye kadar pek çok teknik detay defalarca gözden geçirildi.

20 Mart 2012 tarihinden itibaren de, İzmir Metrosu’nun iki yeni istasyonu Üniversite ve Evka 3 istasyonlarını da kapsayan yolculu yolculu işletim seferleri başladı. Yeni hattın seferleri, Çin’de üretilen yeni vagonlarla gerçekleştirildi. Bugün resmi açılış törenini gerçekleştirilen Ege Üniversitesi ve Evka 3 istasyonlarıyla, İzmir Metrosu’nun istasyon sayısı 12 oldu.

Yolcu sayısı 75 binden 173 bine çıktı
İzmirliler çağdaş, konforlu, emniyetli ve hızlı ulaşım imkanı sağlayan metroyu ilk günden itibaren sevdi ve benimsedi. Bunun en somut ifadesi ise her geçen gün artan yolcu sayısı oldu. Özellikle 2008 ile 2011 yılları arasında, İzmir Metrosu’nun yıllık yolcu sayısı yüzde 80 artış gösterdi. 2001 yılında yolcu sayısı günlük ortalama 75 bin iken, günümüze kadar bu sayı 160 bine ve yeni iki istasyonun yolcu taşımaya başladığı ilk günlerde de günlük 173 bine ulaştı.

Metro trenlerinin kat ettiği kilometre de her geçen yıl artış gösterdi. Bu durum, aynı zamanda sefer sıklıklarının arttığı ve artık çok kısa aralıklarla işletim yapıldığının göstergesi. Örneğin 2001 yılında metro hattında 1 milyon 105 bin kilometre kat edilirken, 2011 yılında 1 milyon 350 bin kilometre yol kat edilmesi, bu artışın net bir ifadesi olarak dikkat çekti.

Hat uzunluğu 14 km. oldu
Ege Üniversitesi ve Evka 3 İstasyonlarının açılmasıyla İzmir Metrosu 12 istasyon ile hizmet vermeye başladı. 11.6 km. olan hat, yeni eklenen istasyonları ile 14 km ye ulaştı. Kentin doğu-batı aksında yer alan İzmir Metrosu ile kuzey güney aksında işletim yapan İZBAN, Halkapınar istasyonu’nda birbirine 90 dakika aktarma sistemi dahilinde geçiş yapabiliyor. İZBAN’ın kuzey aksını oluşturan Aliağa hattı ile güney aksı olan Cumaovası hattı toplam 80 kilometre uzunluğunda ve 31 istasyonu ile hizmet veriyor. Hatta günde ortalama 165 bin yolcu taşınıyor.

Toplamda 94 km uzunluğunda olan ve İzmir’i doğusu, batısı, kuzey ve güneyi ile kucaklayan kent içi raylı sistem toplu ulaşım ağı, günlük ortalama 340 bin yolcu taşıyarak toplu ulaşım sisteminin önemli bir yükünü omuzluyor ve kentliye hızlı, güvenli, konforlu yolculuk imkanı sunuyor.

Ege Üniversitesi ve Evka 3 istasyonlarının peron uzunlukları, diğerlerinde olduğu gibi 125 metre ve 5 voganlu dizilere uygun olarak inşa edildi. Yeni hatta yolculu ön işletme seferlerinin başlamasıyla birlikte ESHOT, ilk etapta bazı otobüslerin aktarma noktasını Bornova Metro’dan Evka 3 e alarak Hastane bölgesindeki trafik yükünü azalttı.

Yeni vagonlar İzmir’e çok yakışacak
Çinli CSR firmasının İzmir Metrosu için imal ettiği yeni trenler, 4’er vagonlu 8 setten oluşuyor. Toplam 32 vagonun 16’sı MD yani sürücü kabinli tip oluyor. İzmir Metrosu’nun 45 olan vagon sayısı, yeni araçlarla birlikte 77’ye yükselecek. Tamamı klimalı, gelişmiş teknik özelliklere sahip yeni tren setlerinden 3’ü geldi ve gerekli test işlemleri ve sürüşlerinden sonra işletime alındı. 5 tren seti de önümüzdeki aylarda İzmir’e gelmiş olacak.

Doğal Yaşam Parkını da gezecek
Metro açılışı için İzmir’e gelecek olan Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, törenden sonra Sasalı’ya geçerek İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan Doğal Yaşam Parkı’nı gezecek. Kemal Kılıçdaroğlu, İZSU tarafından verilecek “Yüzülebilir bir körfez” brifingini de izleyecek.


Geri Dön