25 / 04 / 2024

Kentsel dönüşüm anlaşmazlıkları için emsal karar verildi!

Kentsel dönüşüm anlaşmazlıkları için emsal karar verildi!

İzmir'de Bilgin Çınarlıer’in 2 dairesinin yer aldığı bina 3’te 2 çoğunlukla kentsel dönüşüme girdi. 2 daire yerine 1 daire verilen Çınarlıer, dava açtı. Davayı kazanan Çınarlıer, çoğunluk için emsal karar aldırdı.



İzmir'in Karşıyaka ilçesi Şemikler Mahallesi'nde Rahmet Apartmanı'nda yaşayan Bilgin Çınarlıer (58), binanın kentsel dönüşüm kapsamında yıkılacağını öğrendi. Sabah Gazetesi'nden Ceyhan Toprak'ın haberine göre; toplam 5 daireden oluşan 3 katlı apartmanın 3'te 2'sinin oluruyla çürük raporu alınan bina için yıkım kararı alındı. 

SPK lisanslı özel bir firma tarafından hazırlanan raporda Çınarlıer'in 40'ar metrekarelik iki dairesi için 200 bin lira değer verildi. Mütahhit ve apartmandaki 3'te iki çoğunlukla bina ortak karar protokolü imzalandı. Protokol kapsamında riskli binanın nasıl yıkılacağı ve inşaatın nasıl yapılacağına karar verildi. Karar protokolüne katılmayan Bilgin Çınarlıer'in iki dairesi ile ilgili özel firma tarafından biçilen 200 bin lira değer doğrultusunda ihale düzenlendi. İhale kapsamında Çınarlıer'in daireleri diğer pay sahiplerine 201 bin liraya satıldı. Ardından binanın yıkım işlemine başlandı. 

Kentsel dönüşüm anlaşmazlıkları için emsal karar verildi!

HUKUKA BAŞVURDU

Haksızlığa uğradığını ve dairelerine piyasa değerinin çok altında bir fiyat biçildiğini düşünen Bilgin Çınarlıer, avukatı Bayram Küçük aracılığıyla dava açtı. Küçük müvekkili Çınarlıer için açtığı davada  İzmir  Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nden satış işleminin iptalini talep etti. Yerel mahkeme Bilgin Çınarlıer'i haklı bularak 277 bin lira ödenmesine karar verdi. Faiziyle Çınarlıer'in toplam 288 bin 550 lira alacağı açıklandı.

ÖRNEK DAVA

Firma ise yerel mahkemenin kararına itiraz etti. Dosya İzmir Bölge İdare Mahkemesi'ne gitti. Yerel mahkemeden emsal bir karar çıktığını açıklayan avukat Bayram Küçük, "3'te 2 çoğunluğun ezici üstünlüğüne son vermiş olduk. Artık 3'te 2 çoğunluk dışında kalanlar mağdur olmayacak. Herkese örnek bir dava oldu. Müvekkilimin hakkını başlattığımız hukuk mücadelesi ile kazanmış olduk" dedi.

Bilgin Çınarlıer ise, "Apartman görevlisiyim. Eşimle dişimizden tırnağımızdan arttırarak sahip olduğumuz iki dairemizi piyasa değerinin çok altında bir tutara satıldı. Mağdur olduk. İki daire almamız gerekirken tek daire verdiler. Biz de bunu kabul etmedik. Sonunda kazanmayı başardık" ifadeleriniş kullandı. 


Geri Dön