18 / 04 / 2024

Kentsel dönüşüm kira yardımı kaç ay alınır ve ne kadardır?

Kentsel dönüşüm kira yardımı kaç ay alınır ve ne kadardır?

Başta İstanbul olmak üzere Türkiye'nin büyük önem verdiği kentsel dönüşümde 2015 yılında yapılacak kira yardımı kaç ay alınır ve ne kadardır?



Kentsel dönüşüm kira yardımı kaç ay alınır ve ne kadardır?

Kentsel dönüşümle evi riskli olarak tespit edilen ve yıkılan malik ve kiracılara devlet bazı imkanlar sunuyor. Kentsel dönüşümde devlet yardımları kapsamında kira yardımı da bulunuyor. 


Kanun esaslarına göre, anlaşma ile tahliye edilen uygulama alanındaki yapılar ile uygulama alanı dışındaki riskli yapıların maliklerine tahliye tarihinden itibaren konut ve işyerlerinin teslim tarihine veya ilgili kurumca belirlenecek tarihe kadar, mümkün olması hâlinde geçici konut veya işyeri tahsisi, mümkün olmaması hâlinde ise, Bakanlıkça kararlaştırılacak aylık kira yardımı yapılabiliyor. 


Hak sahipleri; kira yardımı için bulundukları ildeki Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne başvuru yapmaları gerekiyor. İl Müdürlüğü, hak sahipleri tarafından yapılan kira yardımı başvurularını kanunda belirtilen hususlara göre değerlendiriliyor, uygun gördüklerini onaylayarak ödeme evrağına bağlıyor. 


Kentsel dönüşüm kira yardımı kaç ay alınır ve ne kadardır?

2013 yılında 630 lira, 2014 yılında 680 lira olan kira yardımı 2015'te 735 lira olarak karşımıza çıkıyor. İstanbul'da kira yardımlarını yerel belediyeler yapıyor. 18 ay boyunca alınabilen kira yardımının 5 aylık bölümü Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan peşin olarak tahsil edilebiliyor. Bunun nedeni taşınma esnasında oluşabilecek maliyetler olarak belirtiliyor.

 

Maliklerin 2015 yılında kira yardımı olarak 735 lira, kiracıların ise bir defaya mahsus 1470 lira alacağı belirtildi. Kentsel dönüşüm ile merak edilenleri ALO 181 Hattı'nda öğrenilebiliyor. 


Kentsel dönüşüm kira yardımı şartları 2015!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön