18 / 04 / 2024

Kentsel dönüşüm kira yardımı şartları nelerdir?

Kentsel dönüşüm kira yardımı şartları nelerdir?

Devlet tarafından sağlanan kentsel dönüşüm kira yardımından faydalanabilmek için gerekli olan şartların yerine getirilmesi gerekiyor. Peki, kentsel dönüşüm kira yardımı şartları neler?



6306 sayılı kanun kapsamında, riskli olarak tespit edilen bir konut ya da iş yeri için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından kentsel dönüşüm kira yardımı yapılıyor. Peki Kentsel dönüşüm kira yardımı şartları neler?

2019 KİRA YARDIMI ŞARTLARI NELERDİR?

Devlet tarafından verilen kira yardımından yararlanmak isteyen vatandaşların bazı şartları yerine getirmeleri gerekiyor. Devletten finansal destek alabilmek için konutunuzun riskli yapı kapsamında olması ve risk altında bulunduğunun tespit edilmiş olması gerekiyor. Kira yardım alma şartlarına uyum sağlayan vatandaşlar kira yardımından iki farklı biçimde faylanabiliyor.

 Buna göre;
-Evlerini yeniden inşa etmek isteyen vatandaşlar kredi yardım desteğinden faydalanabiliyor.
-Belli bir süre boyunca kira yardımından faydalanabiliyor.

İki yardımı aynı anda almak mümkün değil. Başvuru esnasında iki yardımdan birisi için başvuruda bulunma şartı bulunuyor.

Konut ve iş yeri sahipleri risk durumunda ise kiraya çıkmaları durumunda devletten kira yardımı alabiliyor. Kira yardımı şartları ise 2019 yılı için şu şekilde belirlendi;

Kira yardımından yararlanabilmek için gerekli olan ilk şart ikametgâhtır. İkamet ettiğiniz bağımsız bölüm için devletten kira yardımı alacağınız süre 18 ay olarak belirlendi.

Kira yardımından faydalanmak için kredi desteği almamış olmak yani daha önce kredi kullanmamış olmak da gerekiyor. Dönüşüm projelerine özel olarak kişiler kira yardımı ile birlikte kredi yardımı alamaz.  Başvuru sahiplerinin bu konuda dikkatli olması gerekiyor.

Risk gurubunda evleri bulunan kişilerin evleri için yapı kimlik numarası alındığı tarih sonrasında devir işlemleri yapılmış ise bu durumda yeni malikin yapı kimlik numarası aldığı tarihte ikamet etme şartları sağlanamaz. Yeni maliklerin gayrimenkulü geç almamış olması da büyük önem taşıyor. Aksi durumlarda kira yardımı için yapılan başvurular geçerli olmuyor.

KİRA YARDIMI BAŞVURU BELGELERİ 2019

2019 kira yardım başvuruları belediyelere yapılmakta ve müracaat sırasında hak sahiplerinden bazı belgeler talep ediliyor. Kira yardımı başvurusu yapan kişilerden istenen belgeler şöyle;

– Başvuru sahibinin nüfus cüzdanı fotokopisi
– Başvuru sahibinin başvuruda bulunması için doldurması gereken başvuru dilekçesi
– Yapının riskli olduğunu belgeleyen rapor ve yıkım formu
– Hak sahibi kişinin ya da vekilinin Ziraat Bankası'nda hesabı bulunduğuna dair hesap cüzdanı fotokopisi
– Güncel tapu kaydı ya da tapu belgesi zorunludur.
– Başvuru sahibi adına herhangi bir fatura belgelenmelidir. Faturanın son üç aylık süreçte olması gerekir.

Bütün belgeleri eksiksiz olarak tamamlayan kişiler bağlı bulundukları belediyeye başvuruda bulunarak belgeleri teslim edebiliyor. Vekâletname ile yapılan başvurularda vekaletnamede kira yardımım başvurusu için yetkili olunduğuna dair ibare bulunması gerekli. Ayrıca vekil kişinin vekâletname ile birlikte kimlik belgesinin aslı ve fotokopisi başvuru için gerekli belgeler arasında bulunuyor.

 

2019 kentsel dönüşüm kira yardımı belli oldu!

Ceren YÖRÜK/Emlakkulisi.com


Geri Dön