19 / 04 / 2024

Kentsel dönüşüm kira yardımını kimler alabilir?

Kentsel dönüşüm kira yardımını kimler alabilir?

Kentsel dönüşümde evi riskli olarak tespit edilen vatandaşların mağdur olmamaları için devlet birtakım finansal destekler sunuyor. Peki, bu desteklerden olan kentsel dönüşüm kira yardımını kimler alabilir?



Kentsel dönüşüm kira yardımını kimler alabilir?

Kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında kentteki sorunlu alanlar belirlenerek bu alanların sağlıklı ve de yaşanılabilir hale getirilmesi amaçlanıyor. 


Bu amaç riskli olarak tespit edilen alanlar, yıkılıp yerine yeniden bina inşa edilebiliyor. Bu süreçte evi riskli olarak tespit edilen vatandaşların mağdur olmamaları için devlet birtakım finansal destekler sunuyor.


Bu finansal destekler kapsamında, faiz desteği ve kira yardımı bulunuyor. Peki, kentsel dönüşüm kira yardımını kimler alabilir?


Çevre ve Şehircilik Bakanlığının resmi internet sayfasında yer alan bilgilere göre; Anlaşma ile tahliye edilen uygulama alanındaki yapılar ile uygulama alanı dışındaki riskli yapıların maliklerine tahliye tarihinden itibaren konut ve işyerlerinin teslim tarihine veya ilgili kurumca belirlenecek tarihe kadar, mümkün olması hâlinde geçici konut veya işyeri tahsisi, mümkün olmaması hâlinde ise, Bakanlıkça kararlaştırılacak aylık kira yardımı yapılabiliyor.


Yardım süresi 18 ayı geçemiyor. Aylık kira bedeli, her yıl Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayımlanan Tüketici Fiyatları Endeksi oranında güncelleniyor.


Kira yardımı başvuruları;

Uygulama alanında, riskli alan veya rezerv alanı belirlenmesine ilişkin karar ve tapu belgesine istinaden ilgili kuruma; Uygulama alanı dışındaki riskli yapılarda, riskli yapı tespitine ilişkin rapor ve tapu belgesine istinaden Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğe yapılıyor.


Kentsel dönüşüm kira yardımı ne kadar 2015?


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön