26 / 04 / 2024

Kentsel dönüşüm ve yapısal güçlendirme çalışmaları TBMM'de!

Kentsel dönüşüm ve yapısal güçlendirme çalışmaları TBMM'de!

Kentsel dönüşüm ve yapısal güçlendirme çalışmaları meclis gündemine taşındı. CHP'li Akın, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...



CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, kentsel dönüşüm ve yapısal güçlendirme çalışmalarına ilişkin soru önergesi hazırladı. Akın, sorusunun Çevre Ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından yanıtlandırılmasını istedi.

CHP'li Akın, ''Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından ilk 1996 yılında yürürlüğe giren, 1 Ocak 2019 yılında yenilenen “Türkiye Deprem Tehlike Haritası”, ülkemizin Hakkari’den Edirne’ye kadar pek çok ilinin yıllar içerisinde deprem ile karşılaştığını göstermektedir. Türkiye’nin aktif fay hatlarının bulunduğu deprem kuşağında yer alması, her an deprem ile karşılaşabilme riskini artırmaktadır.

Olası deprem riskine karşı şehir planlamasında ve riskli bina kontrollerinde gerekli tedbirlerin alınmaması durumunda, vatandaşlarımızın can ve mal kaybı yaşaması gibi olumsuz sonuçlar yaşanacaktır'' diye konuştu.

Akın, şu açıklamalarda bulundu: ''Tüm ülkemizi yasa boğan ve genci yaşlısı binlerce kişinin ölümüne neden olan 1999 depremi öncesi yapılan binaların büyük bir kısmı riskli konut olarak değerlendirilmektedir. Yalnızca İstanbul’da mevcut 4 - 4,5 milyon konutun yaklaşık 2 milyonu “riskli bina” kategorisinde değerlendirilmektedir. Yapımı sırasındaki eksik denetimler, mühendislik hizmeti almadan elle karılmış beton ve deniz kumu kullanılarak yapılan binalar, olası deprem karşısında yıkılma riski taşımaktadır. İstanbul’da en son 26 Eylül 2019 tarihinde yaşanan İstanbul depreminde riskli binalara karşı alınmayan önlem sonucu Avcılar’daki 39 yıllık Hacı Ahmet Tükenmez Camii’nin minaresi yıkılmıştır.

Ülkemizdeki riskli bina tespitlerinin yapılması, bu binalara karşı gerekli denetimlerin ve güçlendirme çalışmalarının yetersiz olduğu görülmektedir.''

CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın'ın sorusu:
1. Türkiye’de aktif olarak bulunan bina stok sayısı kaçtır? Söz konusu belirtilecek bina stokunun kaçı depreme dayanıklıdır?


Geri Dön