26 / 04 / 2024

TOKİ'den müteahhit istendi, belediyelerde dönüşüm masaları kuruldu!

TOKİ'den müteahhit istendi, belediyelerde dönüşüm masaları kuruldu!

Avcılar, Küçükçekmece, Ümraniye ve Fatih belediyelerinin de aralarında olduğu birçok belediye başkanı sahaya inip halkı bilinçlendirecek



Kentsel dönüşüme start verecek yasanın Meclis'ten geçmesinin ardından İstanbul başta olmak üzere birçok belediyede hareketlilik başladı. Bugüne kadar 400 proje ve başvurunun yapıldığı Türkiye'de sayının artırılması ve biran önce dönüşümün başlaması için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından belediyelere de halkı bilinçlendirin denildi. Bunun üzerine kolları sıvayan belediye başkanları kentsel dönüşüm günleri düzenleyecek. Avcılar Belediyesi konu ile ilgili bir ekip oluşturuyor. Belediye Başkanı Mustafa Değirmenci dönüşümün sağlıklı olması için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi. Avcılar için dönüşüm yapılacak alan ise 550 hektar olarak verildi. Kartal Belediyesi de benzer bir çalışma için start verdi. Belediye Başkanı Op.Dr Altınok Öz her fırsatta halka dönüşümü anlattıklarını bununla ilgili artık daha net bilgiye sahip oldukları için sahaya ineceklerini kaydetti.


Tüm başvurular değerlendirilecek


Kentsel dönüşümde vatandaşın riskli gördüğü ev için belediyelere başvurması gerektiğini belirten belediye başkanları,  gelen başvuruları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın profesyonel ekipleri tarafından inceleneceğini acil dönüşüm gereken yerlerin böylece belirleneceğini kaydettiler.  


İstanbul dikkat çekiyor


İstanbul'da acil dönüşmesi gereken ilçelerin başında Avcılar, Küçükçekmece, Büyükçekmece, Zeytinburnu, Fatih, Adalar, Pendik, Kartal ve Ümraniye ilk sıralarda yer alıyor.


İstanbul'daki olası büyük depreme karşı geç kalınmış olunmadığını öne süren İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, "Biz sürekli bir hazırlık içerisindeyiz. Kampanyamızı büyüterek devam ediyoruz. 55 bin gönüllümüz var. Çok iyi eğitim almış, güçlü bir kadroya sahibiz. Kampanyada temel amacımız İstanbul'da olan deprem gerçeğine dikkat çekmektir.


Olası bir depremde hayatını kaybedeceklerin sayısını dile getirmeye dilim varmıyor" dedi. İstanbul'un dışında Bursa, İzmir, Kütahya ve Diyarbakır'da da dönüşümün bir an önce başlaması gerektiği belirtiliyor.


TOKİ'den müteahhit istendi


Dönüşüm yapılacak yerler arasında bulunan Avcılar, Küçükçekmece ve Büyükçekmece'de vatandaşın kafasının ise karışık olduğu gözleniyor. Vatandaşın üzerinde durduğu en önemli konu ise müteahhitlerin nasıl bulunacağı yönünde.


Emsaller artırılmadığı takdirde müteahhitlerin bu bölgelerde dönüşüm yapmaya istekli olmadığını kaydeden ilçe sakinleri binalarına riskli dendiği ve yıkım gerçekleştiği anda evsiz kalacaklarını ve evlerin yeniden yapılması için borçlandırılacaklarını dile getirip bu durumu adil bulmadıklarını söylüyorlar.


Bunun için TOKİ'nin devrede olması gerektiğine dikkat çeken çevre sakinleri, müteahhitlere gidip kapı kapı dolaşmak istemediklerini belirterek evlerin inşaatının parselleri birleştirerek  TOKİ  tarafından yapılmasını istediler.


Seferberlik ilan edilmeli


Dönüşümün gerekli olduğunu belirten Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Ali Dumankaya,

"Söz konusu olan seçilmiş ilçelerde başlayan çalışmalar, bir sistem içinde hızlıca diğer ilçeler için de uygulanmalı.


Kentsel dönüşüm konusunda İstanbul ve Türkiye'de bir seferberlik ilan edilmeli" dedi. Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği Başkanı Işık Gökkaya'da sistemin sağlıklı işleyebilmesi için finansal kaynak sorununun çözülmesi gerektiğini bunun için  deprem tahvilleri ve bonolarının çıkarılması, imar haklarının menkulleştirilmesi ve konut kredilerinde ikincil piyasaların geliştirilmesi için kolları sıvadıklarını söyledi.


Soma İnşaat CEO'su Mehmet Özdemir de konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada kentsel dönüşümle birlikte "Maslak- Ayazağa'yı içine alan Sarıyer formasyonu, Kartal-Pendik-Maltepe aksını içine alan Kartal formasyonu hızla gelişecek bölgeler arasında yer alıyor" dedi.


Emine Açar / BUGÜN


Geri Dön