19 / 04 / 2024

Kentsel dönüşümde asbestli bina tehlikesi!

Kentsel dönüşümde asbestli bina tehlikesi!

Türk Toraks Derneği Çevresel ve Mesleki Akciğer Hastalıkları Çalışma Grubu asbestli binaların yıkılması ile ilgili bir açıklama yaptı



 

Kentsel dönüşümle birlikte asbest tehlikesi de yeniden gündeme geldi. Aydınlık gazetesinden Müjde Oktay'ın haberine göre, önlem alınmadan yıkılan binalar, asbestin ortaya saçılmasına neden oluyor. Asbeste maruz kalan kişilerde uzun vadede solunum sistemi hastalıkları ve kanser riski de artıyor. Türk Toraks Derneği Çevresel ve Mesleki Akciğer Hastalıkları Çalışma Grubu, binalardaki asbest riskine ve iklim değişimiyle birlikte artan solunum yolları hastalıklarına değindi.

Kentsel dönüşümde asbestli bina tehlikesi!

Türk Toraks Derneği Mesleksel Akciğer Hastalıkları Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. İbrahim Akkurt, “Dünyada asbeste bağlı kanserler yüz binde 10’un altındayken ülkemizde bu oranlar, çevresel asbestin bazı bölgelerde endemik etkileri nedeniyle yüz binde 700-800’lere kadar çıkıyor. Özellikle son yıllarda kentsel dönüşüm kapsamında asbestli çimento ve su boruları, tavan kaplama ve zemin döşeme gibi izolasyon malzemeleri içeren eski binaların yıkımıyla çevreye yayılacak asbest lifleri, en çok yıkım işlerinde çalışan işçileri etkiliyor” dedi. Asbestli binaların yıkımı, bebeklik çağındaki çocuklar dahil çevredeki herkes için onlarca yıl sonra ortaya çıkacak hastalık riski taşıyor. Asbestin akciğerde birikmesinden kaynaklanan hastalıklar ve kanser olmak üzere asbeste bağlı hastalıklar iki gruba ayrılıyor. Prof. Dr. Akkurt, asbestin neden olduğu hastalıklarla ilgili şöyle konuştu: “Birinci grupta akciğer üzerindeki zarlar kalınlaşır. Bunun ortaya çıkması da ortalama 10-20 yıldır. Kanserin ortaya çıkması ise 20 ila 40 yılı bulur. Her maruz kalanın yüzde yüz kanser olacağı şeklinde mutlak bir kural yok ama kimin ne kadar ne zamanda etkileneceği bilinemediğinden uluslararası mecralarda küçük ihtimalin bile insanı hasta edebileceği değerlendirilir. Kişinin solunum savunma mekanizması hastalık yapıcı potansiyeli ortadan kaldırabilir. İngiltere’de mecliste asbest merkezi oluşturuldu. Her bina için işlem yapılıyor. Atmosfere asbest salınmasın diye her türlü önlem alınıyor.” diye konuştu.

YIKIM ÖNCESİ SAÇILMA ÖNLENMELİ

Prof. Dr. İbrahim Akkurt, asbest tehlikesini önlemek için uzmanlarla işbirliği yapılması gerektiğini belirtti. Önlemler için Türk Toraks Derneği’nin her türlü bilimsel desteğe hazır olduğunu söyleyen Prof. Dr. Akkurt şu açıklamaları yaptı: “İstanbul başta olmak üzere şehirlerimizde, yıkım öncesi binada asbestli malzeme incelemesi yapılmalı. Tespit edilmesi halinde yıkım sırasında ortama asbest saçılmasını ve asbest maruziyetini sıfırlayacak önlemler alınmalı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Çevre Bakanlığı’nın birincil korunma başta olmak üzere ortama saçılmayı tamamen önlemeleri hayati önem taşıyor. Konuyla ilgili uzman birimlerin görüşlerinin alınması sonradan ortaya çıkabilecek telafisi mümkün olmayan zararlardan insanlarımızı korumaya yardımcı olacak. Toplum sağlığı ranttan ve lüks yapılardan her şeyden daha kıymetli.”


Asbest beton nedir?

 


Geri Dön