27 / 04 / 2024

Asbest beton nedir? 

 Asbest beton nedir? 

Kanserojen madde asbest yasaklanmasına rağmen tehlike saçmaya devam ediyor. Peki asbest beton nedir? Asbest beton neden zararlıdır? Asbest nerelerde kullanılıyor? diyorsanız işte yanıtı... 



Asbest, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Uluslararası Kanser Araştırma Merkezi’nin ‘Kanserojen Maddeler’ listesinde yer alıyor. 1986 yılından itibaren gelişmiş ülkeler asbest kullanımını yasaklamaya başladı. 

Türkiye’de de 2010’da asbestin her türlü üretimi ve kullanımı yasaklanınca sanayi ve inşaat sektöründe bu malzemelerin kullanılmasına son verildi.

Peki asbest beton nedir? Asbest beton neden zararlıdır? Asbest nerelerde kullanılıyor? diyorsanız işte yanıtı... 

Asbest, lifsel yapıda bir mineral olup bilinen en iyi yalıtım maddesidir. Asbest, Anadolu’da çoğu yerde ak toprak olarak adlandırılıyor ve köylerde sıva malzemesi olarak kullanılıyor. Asbest, endüstride 3000 civarında farklı iş kolunda kullanılabiliyor. Bu nedenle birçok iş kolunda, mesleksel olarak maruz kalınabiliyor.

Asbest inşaat sektöründe çatı kaplama, zemin kaplama, Kalorifer boru hatları izolasyon ve contaları,cam macunları,sıva ,beton gibi binlerce malzemede kullanılıyor. 

Asbest minerali, lifsi yapısından dolayı çimento ürünlerine katıldığında beton içindeki çelik kafese benzer şekilde özel bağlayıcılık niteliğine sahiptir ve bu nedenle betonun mukavemetini artırıyor.

Elektriğe ve ısıya karşı yalıtkanlığı, diğer yandan ateşe dayanıklılığı asbestin tüketim alanlarını belirleyen başlıca teknolojik özellikleridir. Bütün bu özelliklerinden dolayı asbest, 3000'den fazla endüstriyel ürünün yapımında kullanılıyor.

Basınca dayanıklı borular, iç-dış cephe ve tavan kaplama malzemeleri ve levhaları, fren balataları, çeşitli contalar, özel filtreler, kağıt ürünleri asbestin kullanıldığı başlıca ürünlerdir. Kimya, ilaç, lastik-plastik, boya, şeker, kağıt ve uzay sanayilerinde de asbest çesitli ürünlerin imalinde kullanılıyor.

Asbestin zararları 

Asbest, solunum ya da içme suyuyla vücuda girdiğinde başta kanser olmak üzere çeşitli hastalıklara yol açıyor. Asbest lifleri havayla alındığında, bu liflerin büyük bölümü hava yolları hücrelerinde birikiyor. Bunların üst solunum yollarının yukarı bölümlerinde kalan bir bölümü, boğazdaki mukus tabakasıyla birlikte balgamla atılıyor ya da yutuluyor. Ancak bir bölümü akciğerin derin kısımlarına kadar inerek vücuttan hiçbir zaman çıkmayabiliyor. Asbestin neden olduğu hastalıkların ortaya çıkması için 20–40 yıl arası bir süre geçmesi gerekebiliyor.

Asbest içeren ürünler

Asbest kullanımı neredeyse insanlık tarihi kadar eskidir. Suyu geçirmeyen, ısıya dayanıklı materyallerde genel olarak kullanılıyor. 

1-Isıya karşı korumanın gerektiği alanlarda kalofifer sistemleri conta ve izolasyonları,

2-Yalıtkanlık için koruma:elektrik kablo kaplamaları,elektrik malzemeleri,

3-Yalıtım için koruma: Suya karşı yalıtımın gerektiği tüm alanlarda klozet,lavabo,su ve kanalizasyon boru ve contalarında,

4-Bakteri ve virüslere karşı koruma: İnsanlık tarihi boyunca pişik,mantar yapmaya karşı ve kullanılıyor.

5-Gıda yapımında kullanma: Pekmez reçel,vb tatlı yapımında hala kullanılıyor.

6-Endüstri : Bir çok alanda conta, salmastra, tabaka, halat şeklinde kullanımınsa rastlanıyor.

7-İnşaat Sektörü: Çatı kaplama, zemin kaplama, Kalorifer boru hatları izolasyon ve contaları,cam macunları,sıva ,beton , vb. binlerce malzemede kullanılıyor. 

 

Özge ÖZDEMİR ÇOLAK/Emlakkulisi.com 

 

 


Geri Dön