18 / 04 / 2024

Asbest beton yasak mı? 

 Asbest beton yasak mı? 

Asbest, ısıya, aşınmaya ve kimyasal maddelere karşı oldukça dayanıklı kanserojen bir maddedir. İnşaat sektöründe de sıkça rastlanıyor. Peki Asbest beton yasak mı?  Asbest betonun zararları nelerdir? diyorsanız işte yanıtı...



Asbest ya da diğer bir adıyla amyant, aslında Anadoluda oldukça kullanılan ve değişik isimlerle anılan kanserojen tarzda bir mineral türüdür. Bu mineral lifli yapıdadır. Kimyasal madde ve aşınma gibi olaylara karşı oldukça dayanıklıdır.

Bu kanserojen madde, Anadoluda ceren toprağı, çelpek, çorak toprak, höllük ve ak toprak gibi isimlerle de biliniyor.

Asbest beton nerelerde kullanılır? 

-Isıya karşı korumanın gerektiği alanlarda kalofifer sistemleri conta ve izolasyonları,

-Yalıtkanlık için koruma:elektrik kablo kaplamaları,elektrik malzemeleri,

-Yalıtım için koruma: Suya karşı yalıtımın gerektiği tüm alanlarda klozet,lavabo,su ve kanalizasyon boru ve contalarında,

-Bakteri ve virüslere karşı koruma: İnsanlık tarihi boyunca pişik,mantar yapmaya karşı ve kullanılıyor.

-Gıda yapımında kullanma: Pekmez reçel,vb tatlı yapımında hala kullanılıyor.

-Endüstri : Bir çok alanda conta, salmastra, tabaka, halat şeklinde kullanımınsa rastlanıyor.

-İnşaat Sektörü: Çatı kaplama, zemin kaplama, Kalorifer boru hatları izolasyon ve contaları,cam macunları,sıva ,beton , vb. binlerce malzemede kullanılıyor. 

Asbest beton yasak mı? 

Türkiyede 2010 yılında kansere neden olan bu zehirli maddenin Çevre ve Orman Bakanlığınca üretimi ve kullanımı ve piyasaya arzı yasaklandı.

Asbest kanserojen maddesi, insan sağlığına önemli zararlar verdiği gibi, çevreye de birtakım önemli zararlar veriyor. Bu madde, çok düşük oranlarda da olsa doğal nedenlerden dolayı havada ve içme suyunda bulunuyor. 

Asbest maddesi, Anadolu'da sıklıkla kullanılan ve zararları bilinmeyen bir maddedir. Bu kullanım ise, oldukça bilinçsizce yapılan bir kullanımdır. Köylerde bu madde, evlere badana yapılıyor ve yine evlerin damlarına seriliyor. Belki de en tehlikeli olarak, küçük çocuklarda pudra yerine kullanılıyor.

Bazı yörelerde diğer adıyla höllük toprağı ısıtılıyor ve çocuklar bu toprakla sarılıyor. Fakat maddenin zararları bilinmediği için uygulanıyor. 

 

Özge ÖZDEMİR ÇOLAK/Emlakkulisi.com 

 


Geri Dön