29 / 03 / 2024

Kentsel dönüşümde kira yardımı başvuruları nasıl yapılır?

Kentsel dönüşümde kira yardımı başvuruları nasıl yapılır?

Evi kentsel dönüşüme giren milyonlarca vatandaşa Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından kentsel dönüşüm için kira yardımı yapılıyor. Peki kentsel dönüşüm yardımı için başvuru şartları neler? İşte detaylar...



Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ödemeleri arasında yer alan kentsel dönüşüm kira yardımları devam ediyor. Takvim'de yer alan habere göre; ev sahiplerine kira desteği sağlanırken kentsel dönüşüme giren evlerde kiracı olarak oturan kişilere devlet yardımı ve hibe desteği sağlanıyor.

Kentsel dönüşümde kira yardımı başvuruları nasıl yapılır?

Türkiye'nin en büyük şehirleri olan İstanbul ve  İzmir  için kentsel dönüşüm kira yardımı rakamı 1.150 TL olarak açıklandı. Hak sahiplerinin kira yardımından faydalanabilmeleri için tahliyeden itibaren en az 1 yıl içinde başvuru yapması gerekiyor.

KİRACILARA 2 BİN 300 TL TAŞINMA DESTEĞİ ÖDEMESİ YAPILIYOR 

Kentsel dönüşüm nedeniyle evlerini tahliye eden vatandaşlara taşınma desteği de sağlanıyor. Taşınma desteğinde verilen yardım miktarı illere göre belirlenirken en düşük destek 1.430 TL en yüksek ise 2.350 TL yardım yapılıyor.Taşınma desteğinden yardım alacak kişinin evinin kentsel dönüşüm dahilinde yıkılması gerekiyor.
 

KENTSEL DÖNÜŞÜM KİRA YARDIMI VE TAŞINMA DESTEĞİ BAŞVURUSU NEREDEN, NASIL YAPILIR? 

Bakanlık tarafından verilen yardımdan faydalanmak isteyen kişilerin evlerinin riskli yapı olarak ilan edilmesi sonrasından işlemleri gerçekleştirmesi gerekiyor.

Kentsel dönüşüm nedeniyle yıkım kararı çıkan yapının tahliyesinin sonrasında bir yıl içerisinde ve yapının yıkılmasının ardından 3 ay içerisinde riskli yapının bulunduğu şehir sınırları içerisinde bulunan  Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müdürlükleri ile Belediyeler üzerinden gerekli evraklar ile başvuru yapmaları gerekiyor.

Kentsel dönüşümde kira yardımı başvuruları nasıl yapılır?

DEVLETTEN KİRA YARDIMI NASIL ALINIR? 

Devlet tarafından verilen kira yardımları, kentsel dönüşüm projesi için riskli yapı belgesi alındıktan sonra ödenmeye başlıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı il / ilçe müdürlükleri ile belediyeler tarafından kabul ediliyor.
 

KENTSEL DÖNÜŞÜM KİRA YARDIMI NE ZAMAN BAŞLAR?

Tahliye kararı ve yıkım işlemleri sonrasında devlet tarafından kira yardımı ödemeleri başlıyor.
 

18 AY BOYUNCA 

Kentsel dönüşüm yasası ile riskli yapılarda yaşayan kişilere 18 ay kira yardımı sağlanıyor. Eğer bakanlık tarafından ilan edilen riskli ve rezerv yapı alanlarında dönüşüm yapılıyorsa bu süre 36 aya kadar uzayabiliyor. Kira yardımının anlaşma ile boşaltılan binalarda da yapılıyor.  Mülkiyetini belgeleyemeyenler ise bu yardımdan faydalanamıyor.

Kentsel dönüşümde kira yardımı başvuruları nasıl yapılır?

BAŞVURU GEREKİYOR 

Kira yardımından faydalanabilmek için tahliyeden itibaren en geç 1 yıl içinde başvuru yapılması şart koşuluyor. İstanbul, İzmir ve Bursa'da Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Müdürlükleri'ne diğer illerde Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri'ne gerekli belgeler ile dilekçe veriliyor. Ev sahipleri ve kiracılar için farklı belgeler talep ediliyor. Bu belgeler bakanlığın web sitesinden yayınlanıyor.
 

KENTSEL DÖNÜŞÜM KİRA YARDIMI VE TAŞINMA DESTEĞİ BAŞVURUSU NEREDEN, NASIL YAPILIR?

Devlet tarafından verilen yardımlardan faydalanmak isteyen vatandaşların riskli yapı ilan edilmesi sonrasında gerekli işlemlerin yapılması gerekiyor.


Kentsel dönüşümde kira yardımı nasıl alınır?
 


Geri Dön