19 / 04 / 2024

Kentsel dönüşümde potansiyel kemirgen problemi var!

Kentsel dönüşümde potansiyel kemirgen problemi var!

Başta İstanbul olmak üzere Türkiye’nin pek çok kentinde sürdürülen kentsel dönüşüm çalışmaları sırasında üzerinde şimdiye kadar durulmayan bir konu ISS Haşere Kontrol ve Bitki Bakım Hizmetleri tarafından gündeme getirildi: Kemirgenler.



Başta İstanbul olmak üzere Türkiye’nin pek çok kentinde sürdürülen kentsel dönüşüm çalışmaları sırasında üzerinde şimdiye kadar durulmayan bir konu ISS Haşere Kontrol ve Bitki Bakım Hizmetleri tarafından gündeme getirildi: Kemirgenler.  ISS Haşere Kontrol ve Bitki Bakım Hizmetleri Direktörü Tuncay Turaman “Binaların yıkılması ve toprağın kaldırılması ile açığa çıkan kemirgenler kendilerine yeni beslenme ve barınak yeri bulmak için çevreye dağılıyor ve en yakınlarda bulunan binalarda sorun olarak karşımıza çıkıyorlar. Bu sebeple bir yerde kentsel dönüşüm başlatılıyorsa orada potansiyel kemirgen problemi vardır” diyor. 


Başta İstanbul olmak üzere ülkemizin pek çok kentinde başlatılan kentsel dönüşüm projeleri sırasında daha önce kentlilerin şahit olmadığı konular ortaya çıkıyor. İşte bunlardan biri de kemirgenler. ISS Haşere Kontrol ve Bitki Bakım Hizmetleri Direktörü Tuncay Turaman bu soruna dikkat çekerek, “Bir yerde kentsel dönüşüm başlatılıyorsa  orada fare, sıçan gibi kemirgen problemi de başlayacaktır” diyor. Bu çalışmalar sırasında etrafa dağılan kemirgenlerin, çevre binalara zarar verdiğini belirten Turaman, şu bilgileri paylaşıyor: “Kemirgenler eski binaların izbe yerlerinde, binaların kanalizasyona bağlı hatları içinde ve  toprak altlarında yuvalanır ve oralarda beslenerek yaşamlarını sürdürürler. Kentsel dönüşümle yıkılan binalar ve yapılan hafriyat çalışmaları bu tür alanlarda yaşayan kemirgenlerin yuvalarını dağıtmaktadır. Binaların yıkılması ve toprağın kaldırılması ile açığa çıkan kemirgenler kendilerine yeni beslenme ve barınak yeri bulmak için çevreye dağılırlar ve en yakınlarda bulunan binalarda sorun olarak karşımıza çıkarlar.”  


Bir yerde kentsel dönüşüm başlatılıyorsa orada potansiyel kemirgen problemi olduğunu vurgulayan Turaman, proaktif çalışmalarla bu sorunun kontrol altında tutulması gerektiğini söylüyor: “Öncelikle yıkımı yapılacak bina içinde bir süre kemirgenlerle mücadele yapılmasını tavsiye ediyoruz. Bunun için ortamda bulunan aktivitenin yok olması veya en aza indirilmesi için çalışmalar yapılır. Aynı anda yıkımı yapılacak binaya en yakın yerde bulunan yerleşim alanlarını korumak içinde kemirgenlerin risk oluşturabileceği bölgelere kemirgen yem istasyonları kurarak yıkım sonrası açığa çıkan kemirgenlerin eliminasyonu sağlanır.” 


Haber Dünya Gazetesi'nde şöyle yer aldı;


Kentsel dönüşümde kemirgenler potansiyel sorun Başta İstanbul olmak üzere Türkiye'nin pek çok kentinde sürdürülen kentsel dönüşüm çalışmaları kemirgen sorunlarını gündeme getirdi. ISS Haşere Kontrol ve Bitki Bakım Hizmetleri Direktörü Tuncay Turaman "Kentsel dönüşümle yıkılan binalar ve yapılan hafriyat çalışmaları bu tür alanlarda yaşayan kemirgenlerin yuvalarını dağıtmaktadır. Binaların yıkılması ve toprağın kaldırılması ile açığa çıkan kemirgenler kendilerine yeni beslenme yeri bulmak için çevreye dağılırlar ve en yakınlarda ki binalarda sorun olarak karşımıza çıkarlar" dedi. 


Kentsel dönüşümün başladığı alanda potansiyel kemirgen problemi olduğunu vurgulayan Tuncay Turaman, bu sorunun kontrol altında tutulması için yapılması gerekenleri söyle açıkladı:"Öncelikle yıkımı yapılacak bina içinde bir süre kemirgenlerle mücadele yapılmasını tavsiye ediyoruz. Bunun için ortamda bulunan aktivitenin yok olması veya en aza indirilmesi için çalışmalar yapılır. Aynı anda yakın yerde bulunan yerleşim alanlarını korumak içinde risk oluşturabileceği bölgelere kemirgen yem istasyonları kurarak yıkım sonrası açığa çıkan kemirgenlerin eliminasyonu sağlanır."


Dünya


Geri Dön