25 / 04 / 2024

Kentsel dönüşüme kredi ve faiz desteği!

Kentsel dönüşüme kredi ve faiz desteği!

Çöken binalar bina güvenliğini ve kentsel dönüşümü yeniden gündeme getirdi. Kentsel dönüşüm kamu tarafından yürütülse de riskli binanızı kendiniz de dönüştürebilirsiniz.



İstanbul’da önce Kartal sonrasında da Kağıthane’de çöken binalar, kentsel dönüşümün önemini bir kez daha artırdı. Kentsel dönüşüm projeleri kapsamında yıllık 300 bin konutun dönüşmesi planlanıyor. oluşturan 6.7 milyon konut, 20 yıl içerisinde dönüştürülmüş olacak. Kentsel dönüşüm süreçlerini Çevre ve Şehircilik Bakanlığı,  TOKİ  ya da ilgili belediyeler yürütürken, vatandaşlar da bireysel olarak riskli yapılarını dönüştürebiliyor. İşte kentsel dönüşüm rehberi...

ÖNCE RİSK TESPİTİ

Kentsel dönüşüm sürecini başlatabilmek için önce binanızın riskli olup olmadığını tespit ettirmelisiniz. Bina Risk Tespiti için kat maliklerinden sadece birinin başvuruda bulunması yeterli oluyor. Tespit başvurusu için lisanslı kurum ve kuruluşlar, belli bir ücret karşılığında bina risk raporu hazırlıyor. Bu rapor, 7 gün içinde belediyeye iletiliyor.

60 GÜNDE YIKIM

İncelemelerin ardından riskli olduğu tespit edilen binalar, 10 iş gününde Altyapı Kentsel Dönüşüm İl Müdürlüğü’ne ve Tapu Müdürlüğü’ne yazılı olarak bildiri veriyor. Binaya ‘riskli yapı’ şerhi işleniyor ve ev sahiplerine tebligat gönderiliyor. Ev sahipleri 15 günde bu karara itiraz edebiliyor. İtirazların ardından sonuçta bir değişiklik olmasa 60 günde bina yıkılıyor.

ÇOĞUNLUK KARARI

Riskli binanın yıktırılmasının ardından arsada yapılacak yeni uygulamaya, sahip oldukları hisseleri oranında maliklerin 2/3 çoğunluğu ile karar veriliyor. 2/3’lük çoğunluk ile alınacak karara katılmayanların payları, diğer hak sahiplerine açık artırma usulü ile satılıyor. Satış olmazsa bu payları Bakanlık satın alıyor ve çoğunluk ile alınan karar uyarınca değerlendiriyor. Maliklere yapılacak tebligatı takip eden 30 gün içinde en az 2/3 çoğunluk ile anlaşma sağlanamaması durumunda, Bakanlık, TOKİ veya belediyeler tarafından acele kamulaştırma kararı verilebiliyor.

KREDİ VERİLİYOR

Riskli konutun yıkıldıktan sonra yeni evini kendi imkanlarıyla yapmak isteyenler için bazı kolaylıklar sunuyor. Kredi ve faiz desteği bunlardan biri olarak karşımıza çıkıyor. Bu desteği 16 banka verirken tahliyeden itibaren en geç bir yıl içinde kredi almak üzere bu bankalara başvuruda bulunulması gerekiyor. Bağımsız bölüm başına en fazla 125 bin lira kredi imkanı veriliyor. Birden fazla bağımsız bölüme sahip olanlar için en fazla 625 bin lira kredi çıkıyor. Faiz desteği ise binanın enerji sınıfına göre yüzde 4 ile 5 arasında değişiklik gösteriyor. 10 yıl vadeli kredi faizi aylık yüzde 1.55 olurken, binanın enerji sınıfına göre bunun yüzde 0.41, yüzde 0.37 veya yüzde 0.33’ünü devlet karşılıyor.

Kentsel dönüşüme kredi ve faiz desteği!


Geri Dön