19 / 03 / 2024

Kentsel dönüşümle güvenli yerleşimler inşa ediliyor!

Kentsel dönüşümle güvenli yerleşimler inşa ediliyor!

Güvenli yapılar oluşturmayı hedefleyen kentsel dönüşüm projeleri Türkiye'nin her bölgesinde tüm hızıyla devam ediyor. Bu anlayışla projelerine devam eden Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Burdur, Kocaeli ve Kars illerinde yatay mimari anlayışla yerel mimariye atıfta bulunan konutlar inşa ediyor.



Yeni şehircilik vizyonu doğrultusunda güvenli yapı ve çevreler oluşturma hedefiyle hız verilen kentsel dönüşüm uygulamaları Türkiye genelinde kesintisiz devam ediyor. Bu alanda en aktif yürütücü kurum olan TOKİ, Burdur, Kocaeli ve Kars'ta yürüttüğü kentsel dönüşüm projelerini, yatay mimari anlayışla ve yerel mimariye atıfta bulunan bir tasarım fikriyle şekillendiriyor.

TOKİ Haber Dergisi'nde yer alan habere göre; Kentlerin yaşam kültürüne ve yerel mimari dokusuna uygun kentsel dönüşüm projeleriyle şehirleri yenileyen TOKİ, yatay mimari anlayışla insanı odağa alan, sürdürülebilir çevre anlayışına hizmet eden, sosyal donatıları ve ticari üniteleriyle bütünlüklü yerleşimler inşa ediyor. TOKİ, yerel yönetimlerle iş birliği içinde 59 ilde fiziksel olarak köhnemiş, afetlere karşı riskli, yapı ömrünü tamamlamış yapı ve yerleşimleri içeren 165 kentsel dönüşüm projesi yürütüyor.

BURDUR'A 655 YENİ KONUT

TOKİ, Burdur'un Merkez ilçesine bağlı Bozkurt Mahallesi'nde yaklaşık 84 bin metrekare alan üzerinde dönüşüm çalışması yürütüyor. Konut alanı zemin üzerine 5 ve 7 kat plana sahip 52 bloktan oluşuyor. 2+1 ve 3+1 planlı 655 konuttan oluşan yerleşimde, ticari birim ihtiyacına yanıt verecek 41 iş yeri de yer alıyor. İnsan öncelikli tasarım kurgusunun benimsendiği yeni yerleşimde konut sakinlerinin birlikte zaman geçirecekleri, sosyalleşecekleri ortak açık alanlar bulunuyor. Yürüyüş yolları, süs havuzları, çocuk oyun alanları, yeşil alan düzenlemeleri, dükkanlar ve otoparklar proje kapsamında inşa edilecek donatılardan bazıları. Konut alanının açık ve kapalı alan kurgusunda engelli bireylerin hayatlarını kolaylaştıracak düzenlemeler de planlanıyor.

SAĞLAM YAPILARDAKİ GELENEKSEL AYRINTILAR

Modern teknolojinin sunduğu yeniliklerin kullanıldığı projede geleneksel mimariye de atıfta bulunuluyor. Yerleşim projelerinde modern ve gelenekseli harmanlayan bir çizgi benimseyen TOKİ, Burdur'daki kentsel dönüşüm konutlarında yerel dokuyu mimariye yansıtıyor. Bu doğrultuda bölgenin yerel mimari özellikleri dikkate alınarak konutların zemin katlarında Burdur evlerinin ana malzemesi olan taş, cephelerinde ise yer yer ahşap kullanımı tercih ediliyor. Ocak ayında ihalesi yapılarak yüzeysel kazı çalışmalarına başlanılan projenin 2021 yılında teslimi öngörülüyor.

KARS'TA DÖNÜŞÜM

Kars Merkez Atatürk ve Bayrampaşa Mahalelerinde plansız yapılaşmayı engelleyerek şehri daha modern bir görünüme kavuşturacak dönüşüm projesiyle fiziki ve sosyal beklentilerin karşılandığı bir yerleşim hayata geçiriliyor. Yaklaşık 87 bin metrekare alan üzerinde yürütülecek dönüşüm projesiyle bölge halkına güvenli ve yaşanabilir koşulların sunulduğu bir yerleşim kuruluyor.

2019'un Şubat ayında ihalesi yapılan proje kapsamında sağlıklı ve kaliteli malzeme ve modern inşa tekniğiyle üretilecek 366 konutun yanı sıra cami, ticaret merkezi, taziye evi, altı farklı noktada peyzaj alanlarının altında oluşturulacak yarı açık ortak mekanlar ve çevre düzenlemesi bulunuyor. Çarpık yapılaşmayı gidererek bölgenin yaşam standardını yükseltecek dönüşüm projesinde 2+1, 3+1 ve 4+,1 plana sahip, büyüklüğü 87 ila 181 metrekarelerde toplam 366 daire yer alıyor.

YEREL VE MODERN İÇ İÇE

Az katlı yapılaşmanın hakim olduğu dönüşüm projesinde zemin üzerine 2 ve 3 kat şeklinde yükselen konutlar ve mahalle kültürünü yansıtan uygulamalarla yerel ve modernin iç içe olduğu bir kurgu benimseniyor. Yerel mimari cephe elemanları modern mimariyle harmanlanırken, zemin kat seviyelerinde taş kaplama, pencere kenarlarında söveler ve renk uygulamalarında pastel tonlar tercih ediliyor.

Yer yer bitişik nizamlı, cumbalı konutların yer aldığı yeni yaşam alanının farklı noktalarında peyzaj alanlarının altında oluşturulacak yarı açık ortak mekanlar, çocuk oyun alanları, fitness alanları, cami, taziye evi, ticaret merkezi ve parklarla bölge sakinlerinin ihtiyaçlarını karşılayacak sosyal donatı alanları bulunuyor. Projeyle güvenli yapı alanlarının oluşturulmasının yanı sıra büyük kentlere göçün önlenmesi ve kente geri dönüşü teşvik edecek bir tasarım ve yerleşimin oluşturulması da hedefleniyor.

GÖLCÜKLÜ DEPREMZEDELERE SİVRİTEPE'DE YENİ YAŞAM ALANI

19 yıl önce Marmara Depremi'nde ağır kayıplar yaşayan Kocaeli Gölcük Denizevler bölgesinde afete maruz kalanlar için Sivritepe rezerv alanında yürütülen 541 konutluk dönüşüm projesiyle modern bir kentsel alan hayata geçiriliyor. Saraylı Köyü Sivritepe mevkisinde rezerv yapı alanı ilan edilen yaklaşık 7,4 hektarlık bölgenin ilk yerleşim etabında yatay mimari anlayışla ve mahalle konsepti içinde tasarlanmış güvenli bir yerleşim oluşturuluyor. Gölcük'ün güneyinde yer alan konut alanında bloklar zemin üzeri 4 kat şeklinde inşa ediliyor, iki, üç ve dörtlü olmak üzere bitişik nizamda konumlandırılan yapılar toplamda 55 bloktan oluşuyor. Farklı talepler göz önünde bulundurularak 2+1 ve 3+1 planda inşa edilen konutların yer aldığı yerleşimde ayrıca 300 kişi kapasiteli cami, otoparklar, iki mescit ve farklı metrekarelerde 14 dükkan bulunuyor.

ENGELLİ DOSTU TASARIM

Konforlu ve güvenli bir yaşam alanı sunma hedefiyle projelendirilen yeni yerleşimde konut sakinlerinin ortak mekanlarda birlikte zaman geçirebileceği sosyal alanlara da yer veriliyor. Basketbol sahası, açık hava spor alanı, engelsiz oyun alanı, yürüyüş yolları ve kum havuzlarının bulunduğu projede ayrıca dokuz adet çocuk oyun alanı, pergole ve gazebolar bulunuyor. Engelli dostu yerleşimin yeşil ve doğa ile uyum içinde olması da gözetiliyor. Bu doğrultuda 12 bin metrekarelik yeşil alana bine yakın ağaç dikimi yapılıyor. Konut üst yapı imalatları tamamlanma aşamasına gelinen projenin alt yapı, çevre düzenleme ve peyzaj çalışmaları devam ediyor.

TOKİ 5 bin 849 konutun kuralarını çekti!

 


Geri Dön