26 / 04 / 2024

Kerküklü Araplar, Kürtlerin el koyduğunu iddia ettiği arazilerini geri istiyor!

Kerküklü Araplar, Kürtlerin el koyduğunu iddia ettiği arazilerini geri istiyor!

Irak'ın Kerkük şehrindeki Araplar, 2003 yılından sonra Kürtlerin arazilerine el koyduğunu iddia ederek, topraklarının kendilerine iade edilmesini istiyor.



Kerkük'ün güneybatısındaki Dibis ilçesinde ikamet eden Araplar, Irak merkezi hükümetinden, yaklaşık olarak 17 senedir Kürtler tarafından kullanılan tarım arazilerinin geri alınmasını istiyor.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, Dibis ilçesine bağlı Haldun köyü sakinlerinden Fevvaz eş-Şimmeri, Anadolu Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ve Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) mensuplarının 2003 yılından beri yüzlerce dönümlük arazilerini gasbettiğini öne sürdü.

Araplar olarak Kürtlerle herhangi bir sorunlarının bulunmadığının söyleyen Şimmeri, Saddam yönetiminin devrilmesinden sonra bölgeyi kontrol altına alan söz konusu iki partinin, tarım arazilerini kendi yandaşlarına verdiğini dile getirdi.

Arazilerin gerçek sahiplerinin kendilerinin olduğunu, yıllardır topraklarını geri alabilmek için yasal yollarla mücadele verdiklerini söyleyen Şimmeri, "Ancak devletin ağır işleyen rutin bürokrasisi nedeniyle haklarımızı elde edemedik." diye konuştu.

Şimmeri, sorunun çözümü için Irak merkezi hükümeti ve Kerkük yerel idaresinin harekete geçmesi gerektiğini, aksi halde meselenin büyümesinden endişe ettiklerini belirtti.

Artık arazilerine kavuşmak istediklerini dile getiren Şimmeri, taleplerinin yerine getirilmemesi halinde bölgedeki mağdur 17 köyün sakinlerinin gösteriler düzenleyeceğini söyledi.

Kerkük'teki Araplar, Baas rejiminin yıkıldığı 2003 yılından beri arazilerine Kürtler tarafından el konulduğunu belirtiyor.

Kürtler ise bu toprakların gerçek sahiplerinin de kendileri olduğunu, Saddam döneminde Kerkük'ü Araplaştırma politikası çerçevesinde zorla göçe zorlandıklarını ve yerlerine Arapların yerleştirildiğini belirtiyor.

Öyle ki Kürtler sonradan şehre gelen Araplar için "İthal Araplar" ifadesini kullanıyor.

Şehirdeki Türkmenler de Saddam döneminde Kerkük'ün demografik yapısının Araplaştırmaya ve 2003 yılından 2017 yılına kadar da Kürtleştirmeye maruz kaldığından şikayet ediyor.

Irak merkezi hükümeti ise Kerkük'te Araplar ile Kürtler arasındaki bu anlaşmazlık karşısında sessiz kalmayı tercih ediyor.


Geri Dön