26 / 04 / 2024

Kıbrıs Su Temin Projesi Rumları endişelendirdi!

Kıbrıs Su Temin Projesi Rumları endişelendirdi!

RUM Politis gazetesi, " Türk suyunun Kıbrıslı Türk çiftçileri zenginleştirmesinden korkuluyor " başlığıyla verdiği haberinde, Rum İstihbaratının ve çiftçilerinin kaygılarına ön plana çıkardı. Kıbrıs Su Temin Projesi Rumları endişelendirdi...



KKTC'ye denizin altından su götürecek "Asrın Projesi" olarak nitelendirilen 'Su Temin Projesi' Rumları endişelendirdi.


RUM Politis gazetesi, "Türk suyunun Kıbrıslı Türk çiftçileri zenginleştirmesinden korkuluyor" başlığıyla verdiği haberinde, Rum İstihbaratının ve çiftçilerinin kaygılarına ön plana çıkardı. Rum Meclisi Göçmenler Komitesi'nde, önceki gün su projesi tartışıldı. Toplantıda konuşan Rum Dışişleri Bakanlığı Kıbrıs Sorunu, Enerji ile Deniz Politikası ve Siyasi Planlama'dan sorumlu Genel Müdür Vekili Büyükelçi Tasos Conis, "Türkiye'nin 'barış suyu' addettiği projenin, milli çıkarları için olumsuz bir gelişme olduğunu ve KKTC'nin Türkiye'ye olan bağımlılığını artırdığını" savundu. Projenin engellenmesi yönünde girişimler yaptıkları itirafında bulunan Conis, "Bunda başarılı olamadık" dedi. 


TÜRKİYE DÜNYADA İTİBAR KAZANACAK 


Rum İstihbarat Teşkilatı da (KİP), Temsilciler Meclisi'ne projeyle ilgili brifing verdi. "Gelecek suyla çiftçilerin zenginleşeceğini" belirten KİP, "Kıbrıslı Türk çiftçilerin boruların geçeceği bölgelerde narenciye yetiştireceğini ve 2015 yılında, suyun Mesarya bölgesine ulaşmasıyla, tarımın büyük ölçüde yaygınlaşacağını" belirtti. Projenin Türkiye'ye dünya çağında itibar kazandırdığına" dikkat çekti. 


'ARAZİNİN DEĞERİ ARTACAK' 


KİP ayrıca, projenin tamamının Türk şirketler tarafından gerçekleştirilmiş olmasının da Türkiye'ye ayn bir prestij kazandırdığını kaydetti. "Projenin KKTC ile Türkiye arasındaki ilişkileri kuvvetlendireceği değerlendirmesi" de yapan Rum İstihbaratı, "su projesinin, boruların geçtiği bölgelerdeki arazilerin değerini önemli ölçüde artıracağını ve Kıbrıs sorunu müzakerelerindeki toprak başlığı tartışmasını da etkileyeceğini" anlattı. Rum Çiftçiler Birliği (EKA) Başkanı Panikos Hambas da, proje konusunda "endişelendiklerini" söyledi. 


Anadolu Telgraf Gazetesi 


Geri Dön