26 / 04 / 2024

Yalçın Topçu, Kıbrıs Su Temin Projesi'nin önemine işaret etti!

Yalçın Topçu, Kıbrıs Su Temin Projesi'nin önemine işaret etti!

Topçu: "Su Temin Projesi önümüzdeki günlerde, önümüzdeki yıllarda her iki toplumun da eşit siyasetiyle eşit siyasi paylaşımıyla olacak barışa, huzura, adalete doğru atılacak adımda bu suyun da bir köprü olması temennisinde bulunuyorum" dedi.



Kültür ve Turizm Bakanı Yalçın Topçu, "Kıbrıs davası bizim öteden beri milli bir davamızdır. İçme suyunun buraya bağlanmış olmasıyla KKTC'nin hem ticarette, hem turizmde, hem tarımda çok ciddi noktalara geleceğini ve burada yaşayan soydaşlarımıza, kardeşlerimize ciddi bir refah sağlayacağını, refah seviyesini daha da artıracağını biliyoruz" dedi.


KKTC Turizm Bakanı Faiz Sucuoğlu’nun daveti üzerine KKTC'ye resmi ziyarette bulunan Bakan Topçu ilk olarak Meclis Başkanı Sibel Siber'i mecliste ziyaret etti.


Topçu, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, Kıbrıs'ta ve KKTC'nin meclisinde olmaktan şeref, onur ve kıvanç duyduğunu belirterek "Kıbrıs davası bizim öteden beri bizim milli bir davamızdır. Türkiye Cumhuriyeti devletinin ve milletinin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne bakışı, KKTC'nin ve yaşayanlarının barış, adalet, huzur ve refah içerisinde yaşaması için elden ne gelirse onu yapmaktır, onun ötesine geçmektir" ifadelerini kullandı.


Bakan Topçu, konuşmasında açılışı gerçekleştirilen "Su Temin Projesi"ne de değinerek şöyle konuştu:

"Türkiye Cumhuriyeti'nin seçilmiş Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan'ın yıllardan bu tarafa çok önem verdiği ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin de ve aslında Kıbrıs'ın tamamının da çok ihtiyaç duyduğu bu içme ve sulama suyuyla ilgili bir proje gerçekleşti. İçme suyunun buraya bağlanmış olmasıyla KKTC'nin hem ticarette hem turizmde hem tarımda çok ciddi noktalara geleceğini ve burada yaşayan soydaşlarımıza ve kardeşlerimize ciddi bir refah sağlayacağını, refah seviyesini daha da artıracağını biliyoruz. Aynı zamanda önümüzdeki günlerde, önümüzdeki yıllarda her iki toplumun da eşit siyasetiyle eşit siyasi paylaşımıyla olacak barışa, huzura, adalete doğru atılacak adımda bu suyun da bir köprü olması temennisinde bulunuyorum. Çünkü Ada'da eğer her iki toplumun da arzu ettiği, mütekabiliyet esasına göre bir şey olursa buradan tabii ki hem Türkiye hem bütün dünya, yani barış, adalet, huzur ve eşitlik olan bir yerde Avrupa Birliği de çok şey kazanır, dolayısıyla dünya da çok şey kazanır."


"Kıbrıs, Akdeniz'in bir incisi olmakla birlikte dünyanın da bir elması gibidir" diyen Topçu, Türkiye'nin soydaşlarının daha huzurlu yaşaması ve refah seviyesinin artması için çalıştığını ve çalışmaya devam edeceğini söyledi.


Meclis Başkanı Sibel Siber de Topçu'yu ağırlamanın büyük mutluluk olduğunu dile getirerek Su Temin Projesi'nin Ada için önemine işaret etti. Siber, proje sayesinde gelen suyun başta ekonomi ve turizm olmak üzere KKTC'ye önemli katkı sağlayacağını belirterek Türkiye'ye teşekkür etti.


Siber, iki ülke arasındaki kültürel işbirliğiyle ilgili şunları söyledi:

"Bu konuda da karşılıklı dayanışma, karşılıklı görüş alışverişi ve işbirliğiyle güzel projelere imza atacağımıza inanıyorum. Özellikle Meclis Başkanlığı sosyal sorumluluk projelerinde de kültürel varlıklarımızı ön plana çıkarmak, kültürel sanata önem vermek en önemli projelerimizdir. Bu konuda biz de çaba gösteriyoruz. Kültür ve Turizm Bakanlığımızla ortak projelerimiz var. Sizinle de birlikte daha ileriye daha büyük adımlar atılacağına inanıyorum. İşbirliğinin önemi büyüktür. Hele böyle yakın, yüz yüze temas ve yerinde görüp inceleme daha da önemlidir. Sizlere ve heyetinize çok teşekkür ediyoruz."


Görüşmede, KKTC Turizm Bakanı Faiz Sucuoğlu, Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay ve diğer yetkililer de hazır bulundu.


Kültür ve Turizm Bakanı Yalçın Topçu, KKTC'de Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Başbakan Ömer Kalyoncu, Bayındırlık, Çevre ve Kültür Bakanı Kutlu Evren ve Turizm Bakanı Faiz Sucuoğlu ile de ayrı ayrı görüşecek.


Topçu, Büyük Han, Selimiye Camisi, Lokmacı Barikatı’nı gezecek, Girne'deki eski yat limanını ve Girne Kalesi'ni ziyaret edecek.


 


AA


Geri Dön