23 / 04 / 2024

Kıbrıs'ta evleri baraj suları altında kalan köylülere yeni konut projesi!

Kıbrıs'ta evleri baraj suları altında kalan köylülere yeni konut projesi!

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) içme suyu sorununu çözmek için yapımına başlanan Mersin Alaköprü Barajı hızla ilerliyor. Evleri baraj suları altında kalan Akine, Ormancık, Sarıağaç ve Çaltıbükü köylülerine konut yapım çalışmalarına başladı...



Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) içme suyu sorununu çözmek için yapımına başlanan Mersin Alaköprü Barajı hızla ilerliyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı evleri baraj suları altında kalan Akine, Ormancık, Sarıağaç ve Çaltıbükü köylülerine konut yapım çalışmalarına başladı. Yeni yerleşim alanlarına yapılacak olan evler, altyapı ve sosyal donatılarıyla çevre köylere örnek olacak. Ayrıca köylülere çilek yetiştiriciliği için 4.5 dönüm büyüklüğünde arazi de verilecek.


Çalışmalar hakkında bilgi veren Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Mersin Anamur’da yapılan Alaköprü Barajı ile KKTC’nin 50 yıllık su ihtiyacının karşılanacağını belirterek, su altına kalacak köyler için yeni yerleşim alanlarına ev yapım çalışmalarına başlandığını açıkladı.


Yeni konutların yapımında köylülerin taleplerini dikkate aldıklarını belirten Bakan Bayraktar “60 hektarlık alana yerleşecek köylüler için 326 konut, 3 köy konağı, 300 kişilik 3 cami, 16 derslikli okul, arıtma tesisi, alt yapı ve sosyal donatı alanı oluşturulacak. Tüm hak sahiplerine 75 m2 oturum alanlı, bodrum katları bağımsız girişli depo olan müstakil dubleks konut projesi hazırlandı. Vatandaşlarımız 5 yıl geri ödemesiz konutlara, daha sonra yüzde 1 katma değer vergisi eklenerek 20 yılda faizsiz şekilde ödeyerek sahip olacaklar. Sosyal tesislerin ise altyapıları karşılıksız yapılacak” diye konuştu.


Köylülerin sadece konut ihtiyaçlarını karşılamadıklarını belirten Bakan Erdoğan Bayraktar, “Buradaki köylülerin geçim standartlarının iyileştirilmesi için gelir getirici kaynakları araştırıyoruz. Tarımsal iskan projesi hazırlandı. Hak sahibi köylülerimize 4.5 dönüm çilek arazisi vereceğiz. Konutları önümüzdeki yıl içerisinde tamamlayarak hak sahiplerine teslim etmeye düşünüyoruz” dedi.


 


Geri Dön