25 / 04 / 2024

Kilis 2. OSB'de 50 sanayi parseli bu yıl firmalara tahsis edildi!

Kilis 2. OSB'de 50 sanayi parseli bu yıl firmalara tahsis edildi!

Mevcut 1. OSB'de taleplere cevap verecek parsel kalmaması nedeniyle genişleme çalışmalarına başlanıldı. 128 hektarlık alanda toplam 50 adet sanayi parseli oluşturuldu ve bu parseller 2017'nin ilk çeyreğinde firmalara tahsis edildi.



Kilis Organize Sanayi Bölgesi, 1993'te yer seçimi yapılarak 1995 ve 1996 yıllarında harita, imar ve parselasyon planı, jeolojik etüt, altyapı zemin araştırma etüdü, altyapı konularında projeler ilgili bakanlık tarafından ihale edildi. Yapılan plan ve proje mühendislik hizmetleri sonucunda Kilis OSB'nin bölge alanı olan 90 hektarlık saha pazarlık usulü ile satın alındı. 


Bölgenin onaylı imar planına göre sekiz adet yapı adasında en küçüğü 4 bin 761, en büyüğü 30 bin 520 metrekare olmak üzere toplam 50 adet sanayi parseli mevcut iken, yatırımcıların talepleri üzerine bazı parseller birleştirilerek en küçüğü 4 bin 762, en büyüğü 42 bin 818 metrekarelik alanda olmak üzere sanayi parseli 42'ye düşürüldü. 42 adet sanayi parseli müteşebbislere 1996'dan itibaren tahsis edilmeye başlandı ve bölgede boş sanayi parseli kalmadı. 


Tahsisi yapılan sanayi parsellerinde toplam 42 firma bulunuyor. Bunlardan 30'u faal durumda. Aktif olmayan sekiz tesis bulunurken, dört parselde ise tesisler inşaat aşamasında. Bölgemizde yatırım yapan firmalardan aktif olmayanlar, ekonomik kriz nedeniyle üretimlerine ara vermek zorunda kalanlar ve banka mülkiyetine geçen yatırımcılar. Faal durumda olan fabrikalarda ise bin 300 kişiye istihdam sağlanıyor. Bölgemiz önceki yıllara kıyasla istikrarlı büyüme ve gelişmeye devam ediyor. 


Mevcut l'inci OSB'de sanayicilerin taleplerine cevap verecek parsel kalmaması nedeniyle 2'nci OSB için genişleme çalışmalarına başladık. Yer Seçim Komisyonu tarafından incelenen 300 hektarlık alanın ilk etapta 128 hektarı Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yatırım programına alındı. 128 hektarlık alanın kamulaştırma. imar planı ve parselasyon çalışmaları tamamlandı. 128 hektarlık alanda toplam 50 adet sanayi parseli oluşturuldu ve bu parseller bu yılın ilk çeyreğinde yatırımcı firmalara tahsis edildi. Tahsis eğilen alanlarda tesislerin büyük çoğunluğu proje aşamasında. İki firma ise üretime başladı. 

2017/9917 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile 'Cazibe Merkezleri Programı kapsamında yeralan 4'üncü ve 5'inci bölge illerindeki OSB'ler ile Kilis'teki OSB'lerde gerçekleştirilecek bölgesel, büyük ölçekli ve stratejik teşvik uygulamaları kapsamındaki yatırımlar, tabi olunan uygulama kapsamında 6'ncı Bölge'de uygulanan desteklerden aynı oran, miktar, süre ve şartlarda yararlanır' hükmü 22 Şubat 2017'de kesinleşti. Böylece Türkiye'nin değişik bölgelerinden yatırımcılar OSB'mize başvurarak, arsa tahsisi talebinde bulundu. 


3'üncü bölge için 200 firma yatırım amaçlı başvurdu 

Öte yandan henüz kamulaştırması bile tamamlanmayan 42 hektarlık 3'üncü bölge için yaklaşık 200 firma ve özel kişilik tarafından yatırım yapmak amaçlı yer talebinde bulunuldu. Taleplerin bu kadar fazla olması, bölgenin Yatırım ve İstihdamın Teşviki Kanunları kapsamında bulunmasından kaynaklanıyor. 

Kamulaştırma işlemleri ve altyapının tamamlanması ile OSB'nin kısa sürede dolacağını öngörüyoruz. Geriye kalan genişleme alanlarının bir an önce sanayicilerin hizmetine sunulması, ilde yatırım yapmak isteyen sanayicilere avantaj sağlayacak. Ayrıca daha iyi hizmet vermek amacıyla bölge müdürlüğü hizmet binamızın projelendirmesini yaptık ve Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın onayına sunduk. Onaydan hemen sonra binanın inşaat çalışmalarına başlayacağız. 


Dünya


Geri Dön