18 / 04 / 2024

Kimler kira gelir vergisi verir 2018?

Kimler kira gelir vergisi verir 2018?

Gayrimenkulünü iş yeri yada mesken olarak kiraya veren kişiler, iş yeri veya mesken istisna sınırlarını aşıyorsa beyanname vererek vergilerini vermek zorunda. Peki Kira geliri nedir, kimler kira gelir vergisi verir, kimler kira gelir vergisi vermez?



 


Kiraya veren kişi eğer sınırları aşıyorsa beyanname verme zorunluluğu var ve beyannamesinin üzerinden Maliye Bakanlığı’na gelirlerini bildirmek zorunda. Yeni Şafak gazetesinde yer alan habere göre, bu durumda kiraya veren vatandaş kira geliri elde ediyor olabilir. Ancak bunun yanında bir kısım giderlere katlanıyor da olabilir. Kiraya veren kişi vergisini geliri üzerinden değil, net kazancı üzerinden verecek.

KİMLER KİRA VERGİSİ VERİR?


Sonuç olarak beyanname verme sınırındaki kişiler, beyannamelerini verir ve yapılacak olan hesaplamalar neticesinde ödeme yapması gerekiyorsa, bir sonraki yılın Mart ve Temmuz aylarında ödemelerini yaparak mükellefiyetlerini yerine getirir.

KİMLER KİRA VERGİSİ VERMEZ?


Kira vergisi vermek ile kiralara ilişkin beyanname vermek farklı iki şeydir. İş yerleri ve meskenler için bir limit bulunur. İş yerleri için 27 bin lira, meskenler için ise 3 bin 600 liradır. Bu limitleri ( istisna tutarı ) aşan kişiler beyanname vermek zorundadır. Ancak her beyanname veren vergi ödeyecek diye bir husus bulunmaz. Vergi öderken hesaplanan matrahtan iş yeri veya mesken kira geliri elde etmekte olan vatandaş giderlerini düşebilir. Şayet bu giderleri Maliye Bakanlığı’na ispat edebiliyorsanız gerçek gider yöntemi, edemiyorsanız ise götürür gider yöntemi başlığı altında belirtilir.

 

Yani kira gelirleri beyanname verme sınırının üzerinde olan kişiler beyanname verirler. Verdikleri beyannamede karları yani kira gelirleri ile giderleri arasında bir fark çıkması halinde vergilerini ise bir sonraki senenin Mart ve Temmuz aylarında öderler. Bu sınırın altında kalan vatandaşlar beyanname dahi vermeden, Maliye Bakanlığı’na herhangi bir bildirimde bulunmadan kira gelirlerine kendileri sahip olurlar. Yani herhangi bir vergiye de tabi tutulmazlar.

KİRA GELİRİ NEDİR?


Bir konutun, bir mülkün veya taşıt gibi herhangi bir şeyin belli bir bedel karşılığında, bir süre için sahibi tarafından başkasına verilmesiyle elde edilen gelire kira geliri adı verilir.


Geri Dön