24 / 04 / 2024

Kimler kira gelir vergisi öder?

Kimler kira gelir vergisi öder?

Gelir Vergisi Kanununda yer alan kira gelir vergisi ile ilgili hükümlere göre, kimler kira gelir vergisi öder? Merak ediyorsanız, yanıtı ve detayları için haberimizi inceleyebilirsiniz...



Kimler kira gelir vergisi öder?

Gayrimenkulünü veya işyerini kiraya verenler, kira gelir vergisi mükellefiyeti kapsamında sanılsa da her kira geliri elde edenler bu vergiyi ödemiyor. Ancak, Maliye Bakanlığı'na beyannamede bulunması gerekiyor.


Buna göre "Kimler kira gelir vergisi öder?" sorusunun yanıtlayacak olursak; Kira geliri elde eden tüm vatandaşların Bakanlığa elde ettikleri kira gelirini gösteren bir beyanname vermeleri gerekiyor. Bu beyanname üzerinden yapılan incelemelere göre, gelir istisna tutarının altındaysa gelir vergisi alınmıyor.


Gelir vergisi, elde edilen gelirden değil; kar üzerinden ödeniyor. Bu nedenle kira geliri istisna tutarını aşan mal sahiplerinin bu noktada giderleri de mevcut ise yine kira gelir vergisi alınmıyor. 


Beyanname üzerinde yapılan incelemeler doğrultusunda gelir vergisi mükellefi olarak belirlenen kimseler, söz konusu vergilerini Mart ve Temmuz aylarında iki eşit taksit halinde ödeyebiliyor.



Kira geliri vergisi nasıl hesaplanır?




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön