26 / 04 / 2024

Kimler kira gelir vergisi ödemez?

Kimler kira gelir vergisi ödemez?

Gelir Vergisi Kanununa göre, kira geliri elde eden herkes vergi ödemiyor. Buna göre kimler kira gelir vergisi ödemez? Kira geliri muafiyetlikleri ile ilgili hükümler haberimizde...



Kimler kira gelir vergisi ödemez? 

Gelir Vergisi Kanunu kapsamında yer alan hükümlere göre her kira geliri elde eden kişiler, direkt vergi yükümlüsü olmuyor. Elde edilen kiraların belirlenen istisna tutarından az olması halinde, kira gelir vergisi ödenmiyor.


Peki bunun yanı sıra kanun hükümlerine göre kimler kira gelir vergisi ödemez, diyorsanız hemen yanıtlayalım.


2012 yılında konut kira gelirleri toplamda istisna tutarı olan 3 bin TL'yi aşmayanlar kira geliri beyannamesi vermiyor.


2012 yılında işyeri kira geliri; istisna tutarı olan 25 bin TL'yi aşmayanlar kira geliri beyanı vermiyor.


Dairenin bedelsiz olarak çocuklara, anneye, babayna ve kardeşlere ikametine verilmesi durumunda kira geliri beyannamesi verilmiyor. 


İşyerini kiraya vermiş ancak stopaj ödenmeyen işyeri kira geliri 1.170 TL'yi aşmayanlar beyanname vermiyor.


Yurt dışında ikamet edenler ya da yurt dışında çalışma izni olanlar, Türkiye'de kirada olan işyeri kira gelirlerini Türkiye'de beyanname vermek zorunda olmuyorlar.


Kullanılmayan gayrimenkullerin korunması amacı ile bedelsiz olarak başkalarının ikametine bırakılması durumunda beyanname verilmiyor.


Genel bütçeye dahil daireler ve katma bütçeli idareler, il özel idareleri ve belediyeler ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarınca yapılan kiralamalarda emsal kira bedeli uygulanmıyor.





Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön