16 / 04 / 2024

Kiptaş neden lüks konut yapmıyor?

Kiptaş neden lüks konut yapmıyor?

Ceren Kumbasar: "Kiptaş'ın sözcüsü değilim. Ama bu soruyu sanırım genel müdürlerinden daha çok duydum. Onlara sormaya cesaret edemeyen herkes, bu sorunun cevabını dışarda arıyor "...



Kiptaş'ın sözcüsü değilim. En az tanıdığım kurumlardan da biridir üstelik. Ama bu soruyu sanırım genel müdürlerinden daha çok duydum. Onlara sormaya cesaret edemeyen herkes, bu sorunun cevabını dışarda arıyor. Son on yıldır aynı soruyu  TOKİ  öznesiyle duyardım. Halkımız sanırım metrekaresi 7 bin liradan satılan toplu konut projelerine alıştı, şimdi soru Kiptaş'a yöneltiliyor. İyi tarafından bakalım, TOKİ'yle sorun çözülmüş görünüyor. İşkolları sektörleşiyor, projeler gelişiyor, değişiyor, malzemeler değişiyor, lokasyonlar değişiyor ama siyasetçiler değişmediği gibi milletimiz de değişmiyor. 


Alt gelir grubu 


TOKİ hasılat paylaşımı modeliyle lüks konut projeleri üretmeye başladı başlayalı aynı soruyu dinler dururum. Bu soruyu soran çoğu kişinin TOKİ'nin geliştirdiği projelerden ev almasından, bu evler sayesinde daha 'kaliteli' bir hayatın sahibi olmalarından bahsetmem lazım önce. Sosyal ve ekonomik açıdan C grubu olarak tanımlanan ama son yıllarda ekonomik istikrarla beraber sınıf atlamayı başarmış, gözünü daha da yukarılara diken gruptan. TOKİ değil,  Kiptaş  değil gayrimenkul zenginlerinden. Sonra da birkaç soru sormak lazım; Kim bu alt gelir grubu? Kaç kişiler? Türkiyenin yüzde 50'si mi? Sahi onlar mıydı sosyal sınıf olarak AB olarak tanımladığımız vatandaşlar? Yoksa bu alt gelir grubu AB olmayan diğer grup mu?

 

Aynaya bakalım 


Devlet kurumlarını eleştirmek hepimizin en çok yaptığı işlerden biri. Hatta o kurumların kendileri bile bizlerle aynı görüşte çoğu kez. Ama Allah aşkına biri de çıkıp söylesin, bu vatandaş bu kadar şikayetçi de kim alıyor bu evleri? Kim TOKİ projelerinin şimdi de Kiptaş projelerinin kapısında kuyruk? Bu sektörde iş yapıyor olmasam, satış ofislerine kimlerin geldiğini bilmiyor olsam bu alımların birkaç kişi tarafından yapılıyor olduğuna yemin edebilirim. Ama gerçek bu değil. Millet olarak hepimiz kendimizi bir üst sınıfa atmaya çalışıyoruz ve bu sınıf atlama, refah yükseltme operasyonunu da inşaat projeleriyle yapıyoruz. Gerçek bu. 


İktidarı da kurumlarım da eleştirmek kolay. Ama bu eleştiriyi yaparken dönüp millet olarak bir aynaya bakalım. Bu kurumlara icraatlarını yapabilsin diye oy vereceksin, projelerinde kapıda kuyruk olacaksın, sonra da dar gelirli için hesap soracaksın! Hangi yüzle, hangi bilinçle orası muallak. Madalyonun diğer tarafına, yani iktidara oy vermeyip icraatlarına sinema filmi izler gibi bakan taraftan da bahsetmek dahi istemem. 




Ceren Kumbasar/Vatan


Geri Dön