17 / 04 / 2024

Kira artış oranı Haziran'da ne kadar olacak?

Kira artış oranı Haziran'da ne kadar olacak?

Ev sahipleri ve kiracılar tarafından merakla kira artış oranın haziran ayında ne kadar olacağı bekliyor. Haziran ayı kira artışı ne zaman belli olacak?



Gayrimenkul kiralamalarında ev sahibi ve kiracı arasında yapılan kira sözleşmenin yenilenmesiyle kira bedeline zam yapılıyor.Kiracılara zam Tüketici Fiyat Endeksi oranlarına göre yapılacak. TÜFE'ye göre kira artışı uygulaması, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Strateji Bütçe Başkanlığınca hazırlanan Orta Vadeli Ekonomi Programı (2019-2021) kapsamında açıklanıyor. Güneş Gazetesi'nde yer alan habere göre, Türkiye İstatistiklik Kurumu (TÜİK) kira artışını enflasyon oranlarına göre yapıyor.Kira artış oranları her ayın 3'ünde açıklanıyor. Kiracılara ne kadar zam yapılacağı 3 Haziran'da belli olacak. 
 

Kira artışı neye göre hesaplanıyor?

Kira artışlarında yılbaşında yapılan düzenleme kapsamında zam oranlarının belirlenmesinde Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) yerine 12 aylık tüketici fiyatları endeksi (TÜFE) ortalaması zorunluluğu getirildi. TÜİK'in açıkladığı son verilere göre, TÜFE'de 12 aylık ortalamaya göre yüzde 19.39 arttı. Bu oran, Haziran ayında ev sahiplerinin yıllık kira artışında dikkate alacağı azami oran olacak.


En fazla ne kadar zam yapılır?

12 aylık TÜFE ortalaması yıllık kira artış oranı olarak kullanılır. Örneğin Ocak ayında kira sözleşmesi dolan bir kişi Şubat ayında zamlı kira öder ve bunun için TÜİK Ocak 2019 TEFE TÜFE rakamları içerisinde yer alan 12 aylık TÜFE ortalaması Şubat 2019 kira zam oranı olarak uygulanır.


Geri Dön