25 / 04 / 2024

Kira artış oranı hesaplama örneği Nisan 2018!

Kira artış oranı hesaplama örneği Nisan 2018!

Nisan ayına ait kira artış oranları Türkiye İstatistik Kurumu tarafından bugün açıklandı. İşte kira artış oranı hesaplama örneği Nisan 2018..



Gayrimenkul kira sözleşmesi Nisan ayında yenilenen kiracılara yapılacak artış oranları bugün belli oldu. Türkiye İstatistik Kurumu bugün enflasyon oranlarını açıkladı. 

Yurt içi üretici fiyat endeksi aylık yüzde 1,54 arttı. Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) aylık yüzde 0,99 arttı. Meskendeki kiracılara yapılacak zam hesaplamasında kullanılacak oran ise yüzde 15,35 oldu.

Kira artış oranı hesaplama kuralı

Kiracılık hukukunun düzenlendiği Borçlar Kanunu gereğince, kiracılara üretici fiyat endeksi oranlarından daha yüksek bir oranda zam yapılamıyor. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanıyor.

Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirleniyor.

Kira artış oranları hesaplama örneği Nisan 2018


Kira artış hesaplamasında kullanılan enflasyon oranlarını her ay Türkiye İstatistik Kurumu açıklıyor. Açıklanan oranlardan on iki aylık veriler kullanılarak zam yapılıyor.

Mevcut kira bedeli 1000 lira olan bir kiracının yeni dönem kira bedelini hesaplayalım:

Mevcut kira: 1000 lira
Zam oranı: yüzde 15,35
Zam bedeli: 153,5 lira
Zamlı kira bedeli 1.153,5 lira


TEFE TÜFE oranları Nisan 2018!

 

Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com

 


Geri Dön