23 / 04 / 2024

Kira artış oranının üzerinde zam yapılabilir mi? Kiracılar dikkat!

Kira artış oranının üzerinde zam yapılabilir mi? Kiracılar dikkat!

Yarın Haziran ayı kira artış oranının belirlenecek olması üzerine kiracılar ve ev sahipleri kiralarına en fazla ne kadar zam yapılabileceğini araştırıyorlar. Peki, Kira artış oranının üzerinde zam yapılabilir mi? İşte konu hakkında tüm merak edilenler...



Türk Borçlar Kanunu'nda tarafların kira bedelinin artışına ilişkin anlaşmalarının yalnızca bir önceki kira yılında tüketici fiyat endeksindeki 12 aylık ortalamaya göre, değişim oranını aşmamak şartıyla geçerli olacağı ifade edilmiştir. 

Bu kapsamda, taraflar arasındaki kira sözleşmesinde TÜFE'den daha yüksek bir oran belirlenmesi durumunda, artış oranı tüketici fiyat endeksi oranı ile sınırlı kalacaktır. Bu sebeple, kiracının TÜFE oranından daha çok bir artış yaparak kira bedeli belirlemesi halinde söz konusu düzenlemenin kiracı yararına emredici nitelik taşımasıyla, fazla ödediği kısmı sebepsiz zenginleşme hükümlerine göre isteyebilmesi ya da daha sonra alacağı kira bedelleri ile takas yapması mümkündür. 

Kira artış oranının üzerinde zam yapılabilir mi? Kiracılar dikkat!

TÜFE'nin üzerinde artış yapmak için belirlenmiş bir sınırlama varken, TÜFE oranının altında bir artış yapmaları için hukuki bir engel bulunmamaktadır. Tarafların sözleşme ile kararlaştırdıkları artış oranı tüketici fiyat endeksinden düşük ise sözleşmede kararlaştırılan artış oranı geçerli sayılacaktır.  

Haziran ayı kira artış oranı belli oldu mu? Haziran kira zammı 2022 kaç TL?

Bunu yapan ev sahibi yandı! Hülle ile satış nedir? Hülle ile satış cezası ne?

Tapuya şerh koydurma ücreti bu yıl ne kadar? İşte 2022 tapu şerhi ücreti!

Tapusunu kaybeden ne yapmalı? Kayıp tapu yenileme ücreti ne kadar?

Tapuya eşimi nasıl ortak edebilirim?

Son 5 yıl içinde tapu harcı ödeyenler dikkat! Fazladan ödenen tapu harcı geri alınabilir mi?


Geri Dön