19 / 04 / 2024

Kira artış oranları 3 Nisan'da açıklanacak!

Kira artış oranları 3 Nisan'da açıklanacak!

Gayrimenkul kiralamalarında sözleşmesi yenilenen kiracılara yıllık zam uygulanıyor. Kira bedelinde yapılacak zamlar TÜİK tarafından her ay açıklanan veriler ile hesaplanıyor. Yeni kira artış oranları ise 3 Nisan'da açıklanacak..



Kiralama Kanunu gereğince, sözleşmesi yenilenen kiracıya dönemin enflasyon oranlarında zam yapılıyor. Yapılacak oranlar meskende ÜFE oranlarından yüksek olamıyor. İşyerinde ise 2020 yılına kadar sözleşme serbestisi uygulanıyor.


Buna göre işyerindeki kiracıya mal sahibi sözleşmedeki orana göre zam yapıyor. Sözleşmede herhangi bir oran belirtilmemiş ise istediği oranda zam yapabiliyor.


Kira artışı hesaplamalarında kullanılan oranları her ay TÜİK açıklıyor. 3 Mart'ta açıklanan verilere göre yurt içi üretici fiyat endeksi aylık %1,26 arttı. Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2017 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre %1,26, bir önceki yılın Aralık ayına göre %5,29, bir önceki yılın aynı ayına göre %15,36 ve on iki aylık ortalamalara göre %5,87 artış gösterdi. 


Yukarıda da görüldüğü üzere ÜFE'ye ait 4 farklı oran bulunuyor. Kanunda bunlardan hangisinin kullanılacağının belirsiz olmasına karşın Yargıtay "on iki aylık" oranların kullanılması gerektiği yönünde karar aldı.


Buna göre meskendeki kiracıya yüzde 5,97 oranında zam yapıldı. Mevcut kira bedeli 1000 lira olan bir kiracının yeni kira bedeli 1059,7 TL oldu.


Kira sözleşmesi Nisan ayında yenilenen kiracıların kira artış oranı ise 3 Nisan'da TÜİK tarafından açıklanacak enflasyon oranları ile belli olacak.




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön