20 / 04 / 2024

Kira enflasyon oranları 3 Şubat'ta açıklanacak!

Kira enflasyon oranları 3 Şubat'ta açıklanacak!

Mesken ve işyeri kiralamalarında mal sahipleri, kira sözleşmesinin yenilenmesi halinde kiracısına belli oranlarda zam yapıyor. Hesaplamada kullanılacak kira enflasyon oranları 3 Şubat'ta açıklanacak..



Gayrimenkul kiralamalarında mal sahipleri, kira sözleşmesinin yenilenmesi halinde kiracısına belli oranlarda zam yapıyor. Kira bedeline yapılacak zammın hesaplama kuralları Borçlar Kanunu kapsamında açıklanıyor.


Kanunen mesken sahibi kiracısına üretici fiyat endeksi oranlarından yüksek oranda zam yapamıyor. İşyeri sahibi ise, 2020 yılına kadar sözleşmeye bağlı kalmak şartı ile istediği oranda zam yapabiliyor.


Örneğin işyeri kira sözleşmesinde kira artışı herhangi bir hükme bağlanmadıysa, istediği oranda zam yapan mal sahibi, eğer bir oranda zam yapılması gerektiği belirtilmişse, o oranda zam yapmakla mükellef oluyor.


Zam hesaplamalarında kullanılan enflasyon oranlarını her ay Türkiye İstatistik Kurumu açıklıyor.


Geçtiğimiz ay açıklanan verilere göre, Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2016 yılı Aralık ayında bir önceki aya göre yüzde 2,98, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 9,94, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 9,94 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 4,30 artış gösterdi.


Buna göre mesken kiracısına yüzde 4,30 oranında zam yapıldı. Kira sözleşmesi Şubat'ta yenilenecek olan kimselere yapılacak zam oranı ise 3 Şubat'ta belli olacak.



Konut kira artış oranı Ocak 2017!




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön