24 / 04 / 2024

Kira artış oranları ne zaman açıklanır?

Kira artış oranları ne zaman açıklanır?

Kira sözleşmelerinin yenilenmesi halinde, ev sahibi kiracısına kanun esaslarına uygun olmak kaydıyla belirli oranlarda zam yapabiliyor. Bu oranlar TÜİK tarafından açıklanıyor. Peki, kira artış oranları ne zaman açıklanır?



Kira artış oranları ne zaman açıklanır?

Kira sözleşmelerinin yenilenmesi halinde, ev sahibi kiracısına kanun esaslarına uygun olmak kaydıyla belirli oranlarda zam yapabiliyor. 


Borçlar Kanunu gereğince kiracıya en fazla üretici fiyat endeksi oranları bazında zam yapılabiliyor. Söz konusu enflasyon oranları Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanıyor. 


Kira artış oranları TÜİK tarafından her ayın 3'ünde açıklanıyor Ayın 3'ünün hafta sonuna denk gelmesi halinde bu günü takip eden ilk iş günü kira artış oranları açıklanıyor.


Enflasyon oranları en son 3 Eylül tarihinde açıklandı. Bu tarihte açıklanan Ağustos dönemine ait verilere göre, Yurt içi üretici fiyat endeksi aylık %0,42 arttı.


Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2014 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre %0,42, bir önceki yılın Aralık ayına göre %6,33, bir önceki yılın aynı ayına göre %9,88 ve on iki aylık ortalamalara göre %9,55 artış gösterdi.


Eylül ayı dönemine ait Enflasyon oranları 3 Ekim'de saat 10:00'da açıklanacak.


Verinin kapsamı:

Üretim Kapsamı: Yurt içi üretimde önemli paya sahip üreticiler Yİ-ÜFE kapsamındadır.


Sektörel Kapsam: Madencilik ve Taşocakçılığı, İmalat, Elektrik ve Gaz, Su Temini.


Fiyat kapsamı: Üretici fiyatı, yurt içinde üretimi yapılan ürünlerin, KDV ve benzeri vergiler hariç, peşin satış fiyatıdır.



Enflasyon oranları 3 Ekim'de saat 10:00'da açıklanacak!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön