29 / 03 / 2024

Kira artış oranları ne zaman açıklanacak?

Kira artış oranları ne zaman açıklanacak?

Yenilenen kira sözleşmelerinde taşınmaz sahibinin kiracısına zam yapma hakkı doğuyor. Ev sahibi kiracısına dönemin ÜFE oranları doğrultusunda zam yapabiliyor. Peki, kira artış oranları ne zaman açıklanacak?



Kira artış oranları ne zaman açıklanacak?

Kira sözleşmeleri, taraflar arasında süreli veya süresiz olarak imzalanıyor. Süreli kira sözleşmelerinde de kira dönemi dolmadan önce tarafların herhangi bir bildirimde bulunmamaları halinde, kira sözleşmesi yenilenmiş olarak kabul ediliyor.


Yenilenen kiralamalarda ise, taşınmaz sahibinin kiracısına zam yapma hakkı doğuyor. Ev sahibi kiracısına dönemin ÜFE oranları doğrultusunda zam yapabilirken, işyeri sahibi kiracısına ÜFE sınırlaması olmadan, sözleşmede nasıl anlaşma yapılmışsa o şekilde zam yapabiliyor.


Bu nedenle ev sahiplerinin kiracısına zam yapabilmeleri için kira artış oranlarının açıklanmasını beklemeleri gerekiyor. Kira artış oranı olarak Üretici Fiyat Endeksi'nden bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı hesaplamalarda kullanılıyor.


Bir döneme ait enflasyon oranları bir sonraki ay başında açıklanıyor. Buna göre, Ağustos ayı kira artış oranı, Eylül ayının başında TÜİK tarafından açıklanacak.


Böylece, Ağustos ayında süresi dolmuş ve yenilenmiş kira sözleşmelerinin zamlı kira bedeli 3 Eylül'de Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanacak bu oranlar ile hesaplanıyor.


Kira bedeli nasıl tespit edilir?


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön