26 / 04 / 2024

Kira gelir vergisi 2. taksit ödemesi 2015!

Kira gelir vergisi 2. taksit ödemesi 2015!

Taşınmaz mallarını kiraya vererek gelir elde eden kimseler, Gelir Vergisi Kanunu gereğince vergilendiriliyor. Peki, iki taksitte ödenebilen kira gelir vergisi 2. taksit ödemesi 2015 ne zaman?



Kira gelir vergisi 2. taksit ödemesi 2015!

Ev ve işyeri gibi taşınmaz mallarını kiraya vererek gelir elde eden kimseler,  Gelir Vergisi Kanunu gereğince vergilendiriliyor.


Kira gelir vergisini, her kira geliri elde edenler değil, bir sene boyunca elde edilen geliri istisna haddini aşan kimseler ödüyor. Söz konusu istisna sınırı her sene yeniden belirleniyor.


Vergi ödemeleri bir önceki sene içerisinde elde edilen kira gelirleri için yapılıyor. Buna göre 2015 yılında ödenen vergiler, 2014 yılında elde edilen kira gelirleri oluyor.


2015 yılının kira gelir vergisi için ilk taksit ödemeleri Mart ayı içerisinde yapıldı. Kira gelir vergisi 2. taksit ödemesi ise Temmuz ayı içerisinde yapılıyor. Bu sene kimler mükellef?


Konut kira geliri elde eden kişilerin, yıllık olarak tespit edilen istisna tutarının (2014 yılı için istisna tutarı 3.300 TL) altında kira geliri elde etmeleri halinde vergi dairesinde mükellefiyet kaydı açtırmasına ve beyanname vermesine gerek bulunmamaktadır.


Ancak bu bedelin üstünde gelir elde eden kimseler vergi mükellefi olarak beyanname verme ve ödeme yapmakla sorumlu oluyor.


İşyerinde ise kira gelirleri üzerinden vergi kesintisi yapılanlardan, kira gelirlerinin brüt tutarı beyanname verme sınırını (2014 yılı için 27.000 TL) aşanlar vergi mükellefi oluyor.


Kira gelir vergisi nerelere yatırılır?




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön