24 / 04 / 2024

Kira gelir vergisi beyan süresi bitti mi?

Kira gelir vergisi beyan süresi bitti mi?

Kira gelir vergisi için beyanname verme ve 1. taksiti ödeme süresi 1 Mart'ta başlamıştı. Peki, kira gelir vergisi beyan süresi bitti mi? Beyannameler ne zamana kadar verilebilecek?



1 Mart'ta başlayan kira gelir vergisi döneminin sonu yaklaşıyor. Henüz ödeme yapmayan mükellefler ödemelerini 31 Mart'a kadar yapabilecek. Peki, beyanname dönemi devam ediyor mu yoksa kira gelir vergisi beyan süresi bitti mi?


Kira gelir vergisi beyan süresi bitti mi?

Kira gelir vergisi beyan süresi bitmedi. Normal şartlarda 27 Mart'ta sona erecek kira gelir vergisi beyan süresi 31 Mart'a kadar uzatıldı. Buna göre mükelleflerin hem beyannameleri için hem de ödemeleri için son 4 günü bulunuyor.


Beyanname ve ödeme vergi işlemleri dairesine gidilerek yapılabildiği gibi internet vergi dairesi şubesinden de yapılabiliyor.


Beyanname; kayıtsız (adi) posta ile gönderilmiş veya özel dağıtım şirketleri tarafından getirilmiş ise vergi dairesi evrak kayıt tarihinde, kayıtlı posta (Taahhütlü, Acele Posta Servisi, Kurye vb.) ile gönderilmiş ise zarfın üzerine PTT tarafından tatbik edilen kabul tarihinde verilmiş sayılıyor. Hazır Beyan Sisteminde ise kira beyannamesi elektronik ortamda onaylandığı anda beyanname verilmiş sayılıyor.


Beyanname vermekle mükellef olanlar

2017'de kira gelir vergisini konutta 3 bin 800 TL'den, işyerinde ise 30 bin TL'den yüksek geliri olan kimseler vermek zorunda oluyor.


Ödeme yapmakla mükellef olanlar

Kira gelir vergisini beyanname verdikten sonra seçilen gider yöntemi ile düşülen indirimlerden sonr hala geliri yukarıdaki sınırdan yüksek olanlar ödüyor. Bu sınırın altında rakam çıkması halinde vergiden muaf olunuyor. Kira gelir vergisi için ikinci taksit ödemeleri Temmuz'da yapılıyor.




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön