19 / 04 / 2024

Kira gelir vergisinde son 3 gün!

Kira gelir vergisinde son 3 gün!

2016 yılında konut veya işyerini kiraya veren mal sahiplerinin gelir vergisi 1. taksitlerini ödemeleri 31 Mart'ta sona eriyor. Buna göre henüz ödeme yapmamış mükelleflerin son 3 günü kaldı..



Kira gelir vergisi beyanname ve ödeme süresi 31 Mart akşamı sona eriyor. Henüz beyanname vermemiş ve ödemede bulunmamış olan mükelleflerin önünde son 3 günü bulunuyor.


Ödemelerini vergi dairesine giderek yapacak olan mükelleflerin mesai bitimine kadar zamanı varken, internet üzerinden yapılacak işlemler için gün sonuna kadar vakit bulunuyor. 


İkinci taksitler Temmuz'da

Kira gelir vergisi için ikinci taksit ödemeleri Temmuz ayında yapılıyor. 2017 yılı içinde elde edilen kira gelirleri için ise önümüzdeki sene içinde Mart ve Temmuz aylarında ödeme yapılacak.


Kira bedeli alınmıyorsa..

Kiralama süresi boyunca kira bedelinin hiç olmaması veya düşük olması halinde, “emsal kira bedeli” uygulanıyor. Bina veya arazi için kira takdiri ya da tespiti yapılmamış ise emsal kira bedeli, emlak vergisi değerinin yüzde 5’i olarak hesaplanıyor.


Evinde çocuğu/anne-babası oturanların vergisi

Evinde kızı ve damadı oturanlar vergi ödemeyecek. Anne, baba, çocuk veya kardeşin kira ödemeden oturduğu konut için de konut sahibi vergiden muaf oluyor.


Kendisi de kirada olup kira geliri olanların vergisi

Evini kiraya vererek gelir elde eden kimseler kirada oturuyorsa, yapılan kira ödemeleri gider olarak düşülebiliyor. Bunun için beyanname sürecinde gerçek gider yönteminin seçilmesi gerekiyor. Akabinde çıkan sonucun 3 bin 800 TL'den düşük olması halinde kira geliri elde edip kendisi de kirada oturanlar vergi ödemesinden muaf oluyor.


Kira gelir vergisi ödeme noktaları

Kira gelir vergisinde beyanname ve ödeme işlemleri ilgili vergi dairesinde yapılıyor. Ayrıca;

● Bağlı olunan vergi dairesindeki hesabın bildirilmesi şartıyla diğer vergi dairelerine,

● Elden ya da internet bankacılığını kullanarak anlaşmalı banka şubelerine,

● www.gib.gov.tr adresinden anlaşmalı bankaların kredi kartıyla ödenebiliyor. 



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com






Geri Dön