19 / 04 / 2024

Kira gelirim var ne yapmalıyım?

Kira gelirim var ne yapmalıyım?

Ev veya işyerinizi 2014 yılı içerisinde kiraya vererek gelir elde ettiğinizi düşünelim. Peki, kira vergisi mükellefi olarak ne yapacağınızı bilmiyor ve "Kira gelirim var ne yapmalıyım?" diyorsanız işte yanıtı...



Kira gelirim var ne yapmalıyım?

Kira gelir vergisi, Gelir Vergisi Kanunu'nun 70. maddesine sıralanan taşınmaz malların kiraya verilmesinden elde edilen gelirlerin, istisna bedelinden yüksek olması halinde ödeniyor.


Ev veya işyerinizi 2014 yılı içerisinde kiraya vererek gelir elde ettiğinizi düşünelim. Kira gelirinin belirlenen istisna bedelini aşması halinde kira gelir vergisi beyannamesinin verilmesi gerekiyor.


Öncelikle elde ettiğiniz yıllık kira gelirinin toplamını hesaplamanız gerekiyor. Elde ettiğiniz gelir mesken kirası ise ve 3.300 TL'den fazla ise beyanname vermeniz gerekiyor; Aynı şekilde işyeri kiralamalarından ise 27.000 TL'den fazla gelir elde etmeniz halinde yine kira beyanname vermeniz gerekiyor.


Kira vergisi için beyannameler 25 Mart'a kadar veriliyor. Beyanname, vergi dairesine gidilerek verilebildiği gibi, internet üzerinden de online bir şekilde verilebiliyor.


Kira gelir vergisi beyanı sırasında gerçek veya götürü gider yöntemi seçilerek ödenecek vergiden birtakım indirimler yapılabiliyor.


Kira gelir vergisi Mart ve Temmuz ayları olmak üzere 2 eşit taksit halinde ödeniyor. Ödemeler vergi dairesine veya anlaşmalı bankalar aracılığı ile de yapılabiliyor.


Kira geliri beyanında indirilecek giderler!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com






Geri Dön