20 / 04 / 2024

Kira gelirini eksik beyan etmenin cezası!

Kira gelirini eksik beyan etmenin cezası!

Mesken ve işyeri kiralamalarında elde edilen gelir, Gelir Vergisi Kanunu gereğince gayrimenkul sermaye iradı olarak vergiye tabi tutuluyor. Peki, vergi beyan edilmezse ne olur? İşte kira gelirini eksik beyan etmenin cezası..



Kira gelirini eksik beyan etmenin cezası!

Mesken ve işyeri kiralamalarında elde edilen gelir, Gelir Vergisi Kanunu gereğince gayrimenkul sermaye iradı olarak vergiye tabi tutuluyor.


Vergilendirmede istisna bedelinden yüksek gelir elde eden kimselerin beyanname vererek vergi ödemeleri gerekiyor. Buna karşın istisnadan düşük gelir elde eden kimseler vergiden muaf tutuluyor.


Beyana tabi geliri sadece gayrimenkul sermaye iradından ibaret olan mükelleflerden;

- Bir takvim yılı içinde elde ettiği konut kira geliri, istisna tutarını (2014 yılı için 3.300 TL) aşanlar,

- İşyeri kira gelirleri üzerinden vergi kesintisi yapılanlardan, kira gelirlerinin brüt tutarı beyanname verme sınırını (2014 yılı için 27.000 TL) aşanlar beyanname vermek zorunda oluyor.


Kira gelirini eksik beyan etmenin cezası nedir?

Konutlardan elde edilen kira gelirleri 1 MART 25 MART 2015 tarihleri arasında beyan edilmez veya eksik beyan edilirse, 2014 yılı için 3.300 TL’lik istisnadan yararlanılamaz. 


Ancak, idarece herhangi bir tespit yapılmadan önce, süresinde beyan edilmeyen veya süresinde verilen beyannamede yer almayan konut kirası gelirlerini, süresinden sonra verilen beyanname ile beyan edenler söz konusu istisnadan yararlanabilirler.



Gayrimenkul sermaye iradından indirilecek giderler!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön