20 / 04 / 2024

Kira kanunu değişiklikleri 2015!

Kira kanunu değişiklikleri 2015!

4 Şubat 2011 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu kapsamında kira hukukuna ilişkin hükümlere yer veriliyor. Peki, kanunda hangi değişiklikler yapıldı? İşte kira kanunu değişiklikleri 2015..



Kira kanunu değişiklikleri 2015!

4 Şubat 2011 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu kapsamında kira hukukuna ilişkin hükümlere yer veriliyor. Bu hükümler, 1 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe giren kanunun dördüncü bölümünde açıklanıyor.


Kira sözleşmesi, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme olarak ifade ediliyor.


Bu sözleşmeyi imzalayan kirayalan ve kiracılar bazı hak ve sorumluluklara sahip olmuş oluyor. Kiraya veren, kiralananı kararlaştırılan tarihte, sözleşmede amaçlanan kullanıma elverişli bir durumda teslim etmek ve sözleşme süresince bu durumda bulundurmakla yükümlüdür. 


Bu hüküm, konut ve çatılı işyeri kiralarında kiracı aleyhine değiştirilemez; diğer kira sözleşmelerinde ise, kiracı aleyhine genel işlem koşulları yoluyla bu hükme aykırı düzenleme yapılamaz.


Kiracı, kira bedelini ödemekle yükümlü oluyor. Kiracı, aksine sözleşme ve yerel âdet olmadıkça, kira bedelini ve gerekiyorsa yan giderleri, her ayın sonunda ve en geç kira süresinin bitiminde ödemekle yükümlüdür.


Kira kanunu kapsamında birtakım değişikliklere yer veriliyor. Örneğin 10 yıllık kiracıların gerekçesiz tahliye edilmesine 2012 tarihinden itibaren 2 sene sonra yani; 1 Temmuz 2014 tarihinde uygulanmaya başlandı.


Kira artış hesaplamalarında ise işyeri için artış hesaplamalarında ÜFE oranlarının kullanılması 2012 yılından itibaren 8 senelik bir süre için ertelendi.




Yeni kira kanunu!




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön