24 / 04 / 2024

Kira kontratı bitmeden evin satılması!

Kira kontratı bitmeden evin satılması!

Kiracısınız ve yaşamınızı sürdürdüğünüz konut, ev sahibi tarafından satıldı. Bu durumda ne yapacağınızı bilmiyorsunuz. İşte kira kontratı bitmeden evin satılması hususunda bilmeniz gerekenler...




Kiracı olarak oturduğunuz konut ev sahibi tarafından bir başkasına satıldığı takdirde sahip olduğunuz haklar bulunuyor. Kira kontratı bitmeden evin satılması durumunda öncelikle ev sahibinin size en geç 6 ay sonra evi boşaltmanız gerektiğini bildiren bir ihtarname çekmesi şart. Eğer ev sahibi bu ihtarnameyi çekmezse kira kontratı aynı haliyle devam eder. Yani bu ihtarnameyi almadan kiracı olarak sizin herhangi bir adım atmanıza gerek yok. 


Yeni ev sahibi ihtar çekerse... 

Evi satın alan kişi yani yeni ev sahibi de kiracıya ihtarname çekebilir. Bu durumda kiracının evi boşaltmak için acele etmesine gerek yok. Kiracı yeni ev sahibi ile evi boşaltacağı tarih konusunda anlaşabilir. 

Yeni ev sahibi ihtarname çektikten 6 ay sonra kiracı evi boşaltmamışsa, ev sahibi dava açabilir. Ancak 6 ay önce önce ihtarname çektiğini ispatlamak kaydıyla. Burada önemli nokta ise ev sahibinin satın aldığı konuta acil ihtiyacı olduğunu mahkemeye kabul ettirmesinin gerekliliği. Eğer ev sahibinin aynı belediye sınırları dahilinde başka bir evi varsa, mahkemeye yeni satın aldığı eve acil ihtiyacı olduğunu kabul ettirmesi zorlaşacaktır. Bu durumda mahkeme ev sahibinin bu talebini geri çevirecektir. 


Kira kontratı bitmeden evden çıkmak... 

Kiracı kira kontratı bitmeden de evden çıkmak isteyebilir. Bu durumda kiracının kontrat bitiş tarihinden en geç 15 gün önce sözleşmenin yenilenmesini istemediğini ev sahibine bildirmesi gerekiyor. Aksi halde kiracının sözleşmenin bittiği tarihten önce evden çıkmaya hakkı yok. Böyle bir durumda kiracı evi erken boşaltmak için ev sahibi ile fikir birliğine varırsa, o zaman sorun olmayacaktır. Kiracı ile kiralayan bu bahsini ettiğimiz fikir birliğine varamazlarsa, kiracı evi boşaltsa bile kontrat bitim süresine kadar kiralarını ödemek zorunda kalır. 





Geri Dön