29 / 03 / 2024

Kira kontratı yaparken bunlara dikkat!

Kira kontratı yaparken bunlara dikkat!

Kira kontratı yaparken nelere dikkat edilmeli sorusunun yanıtı milyonlarca kiracı tarafından merak ediliyor. Peki Kira kontratı yaparken nelere dikkat edilmeli? İşte kira kontratında dikkat edilmesi gerekenler...



Kiralık konut bulmanın zor olması ve kiraların yükselmesi nedeniyle eski kiracılarının evden tahliye etmek isteyen ev sahiplerinin sayısı arttı. Hem ev sahiplerinin hem de kiracıların mağdur olmaması için kira kontratı yaparken dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunuyor. Peki Kira kontratı yaparken nelere dikkat edilmeli? İşte kira kontratında dikkat edilmesi gerekenler...

Kira kontratı yaparken bunlara dikkat!

Tüm bilgiler yazmak gerekiyor

Kontratta yaparken dikkat edilmesi gerekenlerle ilgili önemli bilgiler veren Birevim Genel Müdürü Avukat Mahir Orak, “Ödeme zamanı ve kira bedeli tam olarak kararlaştırılmalı, hesap bilgileri kontratta yer almalı. Evin nasıl teslim edileceği mümkünse fotoğraflar ile sözleşmeye eklenmeli, demirbaşların tespiti yapılmalı ve fotoğraf ile tutanak altına alınmalı. Depozito karışıklığa mahal vermeyecek şekilde kararlaştırılmalı. Kiraya verilen şey üzerinde tadilat yapılacak ise açıkça anlaşılmalı. Tadilatın kapsamı belirtilmeli. Alt kiralama hakkında açıkça husus eklenmeli” şeklinde konuştu.

Kiracının erken fesih durumunda ne kadar süre önce ve hangi yollarla mal sahibine bildirmesi gerektiğinin önemine de değinen Mahir Orak, “Erken fesih halinde cezai şart eklenmeli” dedi.

Kira kontratı yaparken bunlara dikkat!

Ev sahibinin evden çıkarma hakkı var mı?

Özellikle bazı mülk sahiplerinin evlerini daha yüksek kiraya verme sebebiyle kiracılarının çıkarmak istediğini söyleyen Orak konuyla ilgili konuyla ilgili olarak şu açıklamayı yaptı:  “Ev sahibi kendisi, eşi, alt soyu, üst soyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut veya işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa, edinme tarihinden başlayarak fesih bildirimi için öngörülen sürelere uyularak belirlenecek tarihten başlayarak bir ay içinde açacağı dava ile kontratı sonlandırabilir. Eğer yeni malik ise edinme tarihinden itibaren bir ay içinde durumu kiracıya yazılı olarak bildirmek koşuluyla 6 ay sonra açacağı dava ile kontratı sonlandırabilir.”

 

Ev sahiplerinin tahliye oyunu!


Geri Dön