25 / 04 / 2024

Kira sözleşmesi ne zaman biter?

Kira sözleşmesi ne zaman biter?

Kiracı ile ev sahibi arasında imzalanan kira sözleşmesinde kira başlama ve bitiş tarihi hakkında bilgiler yer alıyor. Peki, taraflar arasında imzalanan kira sözleşmesi ne zaman biter?



Kira sözleşmesi ne zaman biter?


Kira sözleşmesi ev sahibinin evi kiracıya kullanma izni verdiğine dair imzalanıyor. Kira sözleşmesinin yapılma amacı ileride olabilecek sorunları önlemek için ifade ediliyor. 


Kira sözleşmesinde gayrimenkul hakkında genel bilgiler ve evin adresi, cinsi,kiralayanın hakkında bilgiler,kiranın başlama ve bitiş tarihi,akdin süresi, yıllık kira bedeli, kira bedelinin ödeme şekli, kira kullanım şekli yer alıyor. Ayrıca kira sözleşmesinde kira bedeli, kira süresi ve bitiş tarihi belirtiliyor.


Kira sözleşmesinde kiracını bağımsız alanlardaki hakları, ödemesi gereken giderlerin yazılı olması gerekiyor. Bu hususları kabul etmiş olması gerekiyor.  Kira sözleşmesinde kontratını imzaladığınız kişinin mal sahibi veya intifa hakkı sahibi olup olmadığı, sözleşmede belirtilen adresin, kiraladığınız yer olup olmadığı gibi hususların kontrol edilmesi gerekiyor. Kira sözleşmesi ne zaman biter? Sorusunu hemen yanıtlayalım..


Kira sözleşmesi ne zaman biter?

Kira sözleşmesi, fesih şartlarına uygun olduğunda kira kontratında belirtilen tarihte sona eriyor. Kira sözleşmesinin tekaralanmamasını isteyen kiracılar kira bitiş tarihinden 15 gün önce ev sahibine ihtarname göndererek bildirmesi gerekiyor.  Kiracı eğer bunu 15 gün önceden bildirirse kontratı bitmiş  etmiş oluyor.  Ancak kiracı ile ev sahibi anlaşara bir fesihname ile sözleşmeyi istedikleri zaman bitirebiliyorlar.


Bunlar dışında, ev sabinin haklı gerekçeleri olması sonucunda kira sözleşmesini bitirebiliyor. Bu haklı gerekçelerden bazıları; ev sahibinin mesken ihtiyacının olması, konutta zorunlu tadilatın olması, kiraya konu olan evin el değiştirmesi gibi durumlarda ev sahibi kira sözleşmesini durumunda ev sahibi sözleşmeyi bitirebiliyor. 



Kiracının kira sözleşmesini feshi!


Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com


Geri Dön