19 / 04 / 2024

Kira sözleşmesi ne zaman sona erer?

Kira sözleşmesi ne zaman sona erer?

Kira sözleşmesinde kiralanan taşınmaza, kiralama süresine ve kira bedeline ilişkin bilgilere yer verilmesi gerekiyor. Peki, kira sözleşmesi ne zaman sona erer?



Kira sözleşmesi ne zaman sona erer?

Kira sözleşmesi; kiraya verenin taşınmaz malının kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme olarak tanımlanıyor. 


 Kira sözleşmesinde kiralanan taşınmaza, kiralama süresine ve kira bedeline ilişkin bilgilere yer verilmesi gerekiyor. Sözleşmede taraflar arasında yapılan anlaşma esasları belirtiliyor.Kira sözleşmesinde yer alan bilgilerin doğru ve eksiksiz olması gerekiyor.  Peki, kira sözleşmesi ne zaman sona erer?


Kira sözleşmelerinde süre hem kira bedelinin artışının belirlenmesinde hem de fesih hakkının hukuka uygun kullanılmasında önem teşkil ediyor. Belirli süreli kira sözleşmelerinde kiracı, sözleşmenin bitiminden en az 15 gün önce yazılı bildirimde bulunarak sözleşmeyi sona erdirebiliyor. 


Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde fesih daha kapsamlı düzenlenmiştir. Buna göre;


‘’1.ihtimal: Gayrimenkul dayalı döşeli değilse 6 aylık dönemlere ayrılmıştır. Kiralayan 6 ayın sonunda sözleşmeyi feshedebilir, ancak sözleşmeyi feshedeceğini 6. ayın sonundan 3 ay önce ihbar etmesi gerekir.


2. ihtimal: Gayrimenkul dayalı döşeli ise 1 aylık periyotlar öngörülmüştür.1 ay dolmadan 15 gün önce kiralayan sözleşmeyi feshedeceğini ihbar etmelidir.


3. ihtimal: Herhangi bir menkul malın kirası söz konusuysa kiralayan 3 gün önce fesih ihbarı bildirebilir.’’[1]


Yeni yürürlükte olan Borçlar Kanunu gereğince kiracı, sözleşmede aksi kararlaştırılmadıkça veya aksine yerel adet yoksa ısıtma, aydınlatma ve su gibi kullanma giderlerine katlanmak zorundadır. Kiraya veren, kira bedelinin yanı sıra bu yan mali yükümlülükleri de ihlal eden kiracısına karşı sözleşmeyi sone erdirme hakkına sahiptir. Kiraya veren, sözleşmeyi sona erdirmek istiyorsa kiracının mali yükümlülüğü ihlal etmesi şartıyla kiracısına mehil vererek sözleşmeyi sona erdirebilir.


Kira sözleşmelerinde süreli süresiz ayrımı nedir?

Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön