26 / 04 / 2024

Kira sözleşmesi hangi hallerde sona erer?

Kira sözleşmesi hangi hallerde sona erer?

Türk Borçlar Kanunu kapsamında yer alan kiralamaya hükümlerine göre, kira sözleşmesi hangi hallerde sona erer? Sorunuzun yanıtı ve kanun kapsamında yer alan yasal hükümler haberimizde...



Kira sözleşmesi hangi hallerde sona erer?

Kira sözleşmesi, bilindiği üzere yalnız sözleşme süresinin dolması halinde sona ermiyor. Kiralayandan ve kiracıdan kaynaklanan ve kanun kapsamında belirtilen nedenlerle kira sözleşmesi sona erebiliyor.


Kanuna göre kira sözleşmesinin sona ermesinin nedenleri arasında fesih bildirimi, olağanüstü fesih, kiracının ölümü, kiracının iflası gibi sebepler yer alıyor.


Türk Borçlar Kanunu kapsamında "Kira sözleşmesi hangi hallerde sona erer?" sorusunun yanıtı 367, 368, 369, 370 ve 371. maddelerde şu şekilde açıklanıyor;


G. Sözleşmenin sona ermesi

I. Sona erme sebepleri

1. Sürenin geçmesi

MADDE 367- Belirli süreli kira sözleşmesi, sürenin bitiminde kendiliğinden sona erer.

Ancak, tarafların örtülü olarak sözleşmeyi sürdürmeleri hâlinde, aksi kararlaştırılmadıkça, kira sözleşmesi birer yıl için yenilenmiş sayılır.

Yenilenen kira sözleşmesi yasal bildirim süresine uyularak, her kira yılının sonu için feshedilebilir.


2. Fesih bildirimi

MADDE 368- Belirsiz süreli sözleşmede, fesih bildirim süresi sözleşme veya yerel âdetle belirlenmemişse, en az altı aylık bir bildirim süresine uyulmak koşuluyla, taraflardan her biri sözleşmeyi feshedebilir.


Aksine bir anlaşma yoksa, tarımsal taşınmazlara ilişkin ürün kiralarında yerel âdetçe uygulanan bahar veya güz mevsimleri için; diğer ürün kiralarında ise herhangi bir zaman için fesih bildirimi yapılabilir.


3. Olağanüstü fesih

a. Önemli sebepler

MADDE 369- Taraflardan biri, kira ilişkisinin devamını kendisi için çekilmez hâle getiren önemli sebeplerin varlığı durumunda, sözleşmeyi yasal fesih bildirim süresine uyarak her zaman feshedebilir.

Hâkim, durum ve koşulları göz önünde tutarak, olağanüstü fesih bildiriminin parasal sonuçlarını karara bağlar.


b. Kiracının iflası

MADDE 370- Kiracının iflası hâlinde sözleşme, iflasın açıldığı anda, kendiliğinden sona erer. Ancak, kiraya veren, işlemekte olan kira ve tutanağa geçirilen eşya için yeterli güvence verildiği takdirde, sözleşmeyi kira yılının sonuna kadar sürdürmekle yükümlüdür.


c. Kiracının ölümü

MADDE 371- Kiracının ölümü hâlinde, onun mirasçıları ve kiraya veren, altı aylık yasal fesih bildirim sürelerine uymak koşuluyla, sözleşmeyi feshedebilirler.  





Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön