24 / 04 / 2024

Kira sözleşmesinde nelere dikkat edilmeli?

Kira sözleşmesinde nelere dikkat edilmeli?

Taşınmaz kiralamak veya kiraya vermek isteyen kimselerin kira sözleşmesi imzalama sürecinde bazı hususlara dikkat etmeleri gerekiyor. Peki, kira sözleşmesinde nelere dikkat edilmeli? İşte yanıtı..



Kira sözleşmesinde nelere dikkat edilmeli?

Gayrimenkul kiralamak isteyen ya da gayrimnekulünü kiraya vermek isteyen kimselerin kira sözleşmesi imzalama sürecinde bazı hususlara dikkat etmeleri gerekiyor.


Peki, kiracı kira sözleşmesi yaparken nelere dikkat etmeli? Siz mal sahibi olarak "Kira sözleşmesi yaparken nelere dikkat etmeliyim?" diyorsanız hemen yanıtlayalım.


Kira sözleşmesi, kira kanunu kapsamında şu şekilde ifade ediliyor. "Kira sözleşmesi, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşmedir."


Kira sözleşmesi, belirli ve belirli olmayan bir süre için yapılabiliyor. Kararlaştırılan sürenin geçmesiyle herhangi bir bildirim olmaksızın sona erecek kira sözleşmesi belirli süreli oluyor; diğer kira sözleşmeleri belirli olmayan bir süre için yapılmış sayılıyor. Peki, kira sözleşmesinde nelere dikkat edilmeli?


Kira sözleşmesinde nelere dikkat edilmeli?

- Kira sözleşmesini imzalayan kimsenin mal sahibi mi değil mi sorusunun yanıtının bilinmesi gerekiyor.


- Kira sözleşmesinde belirtilen adresin, kiralanan yer olup olmadığının kontrol edilmesi gerekiyor. Kiralanan yerin farklı çıkması, birtakım sorunlara neden olabiliyor.


- Kira sözleşmesinde kira bedeli olarak belirtilen tutarın hangi dönemlerde hangi oranda artırılacağının açıkça belirtilmesi faydalı oluyor.


- İşyerlerinde önemli olan ve kiranın net mi yoksa brüt kira mı olduğuna dikkat edin. Kira artışının ÜFE veya enflasyon gibi belli oranlarda belirtilmesi yine kiracı adına faydalı oluyor.


- Kiralama sürecinde demirbaşların listesine ve durumuna da yer veriliyor.



Kira sözleşmesi indir 2015!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön