26 / 04 / 2024

Kira sözleşmesinin ayıptan dolayı feshi!

Kira sözleşmesinin ayıptan dolayı feshi!

Kira sözleşmesinin yapılmasının ardından, kiraya konu olan evin teslimindeki ayıplar, mal sahibinin sorumluluğunda oluyor. Peki, kira sözleşmesinin ayıptan dolayı feshi mümkün müdür?



Kira sözleşmesinin ayıptan dolayı feshi!

Kira sözleşmesinin yapılmasının ardından, kiraya konu olan evin teslimindeki ayıplar, mal sahibinin sorumluluğunda oluyor. Bu nedenle, ayıpların düzeltilmesinden de yine mal sahibi sorumlu oluyor.


Kiracılık esaslarının düzenlendiği Borçlar Kanunu gereğince; kiraya veren, kiralananı kararlaştırılan tarihte, sözleşmede amaçlanan kullanıma elverişli bir durumda teslim etmek ve sözleşme süresince bu durumda bulundurmakla yükümlü oluyor.


Bu hüküm, konut ve çatılı işyeri kiralarında kiracı aleyhine değiştirilemiyor; diğer kira sözleşmelerinde ise, kiracı aleyhine genel işlem koşulları yoluyla bu hükme aykırı düzenleme yapılamıyor.


Kiralananla ilgili zorunlu sigorta, vergi ve benzeri yükümlülüklere, aksi kararlaştırılmamış veya kanunda öngörülmemiş ise, kiraya veren katlanır.


Kiraya veren, kiralananın kullanımıyla ilgili olmak üzere, kendisi veya üçüncü kişi tarafından yapılan yan giderlere katlanmakla yükümlüdür.


Kiraya verenin kiralananın ayıplarından sorumluluğu

Kiralananın önemli ayıplarla teslimi hâlinde kiracı, borçlunun temerrüdüne veya kiraya verenin kiralananın sonradan ayıplı duruma gelmesinden doğan sorumluluğuna ilişkin hükümlere başvurabilir.


Kiralananın önemli olmayan ayıplarla tesliminde ise kiracı, kiralananda sonradan ortaya çıkan ayıplardan dolayı kiraya verenin sorumluluğuna ilişkin hükümlere başvurabilir.



Evden erken çıkan kiracıya ceza yok mu?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön