28 / 03 / 2024

Kira stopaj nedir? Kira Stopajını kim öder?

Kira stopaj nedir? Kira Stopajını kim öder?

Kira stopajı; Gelir Vergisi Kanunun 94. maddesi kapsamında kiraya verilen mallar üzerinden kesilen vergi olarak ifade ediliyor. Peki, Kira stopaj nedir? Kira Stopajını kim öder? İşte konu hakkında tüm merak edilenler...



Ön kesinti anlamı da taşıyan stopaj kelimesi, kiralanan taşınmaz için ödenen vergi olarak ifade edilebiliyor. Stopaj ile ilgili en önemli unsur taşınmazın ticari bir gayrimenkul olması olarak karşımıza çıkıyor. Kiracı tarafından ödenen kira stopaj vergisi; Gelir vergisi Kanunu’nun 94. Maddesi kapsamında kiraya verilen ticari taşınmazlar üzerinden kesilen bir vergi türü olarak açıklanıyor. 

Kira stopajı sahibi tüzel ya da gerçek kişiler olan ticari gayrimenkullerin kiraya verilmesi halinde brüt kira bedeli üzerinden hesaplanan ve kiracı tarafından ödenmesi gereken bir vergi türü olarak biliniyor. Bir başka ifade ile verginin kaynağından kesilmesine kira stopajı deniyor. 

Kira stopaj nedir? Kira Stopajını kim öder?

Kira Stopajını Kim Öder?

Kira stopajı kiralama işlemini yapan tüzel kişiler tarafından ödenmelidir. Stopaj verginin kaynağından kesilmesi işlemidir ve kiracının sorumluluğundadır. 
 
Kira stopajı, kira sözleşmesinde belirtilen brüt kira bedeli üzerinden hesaplanarak ödenmelidir. Brüt kira bedelinin %20’si stopaj oranı olarak hesaplanıyor. Kira sözleşmesinde brüt kira bedeli belirtilmediyse net kira oranı 1,25 ile çarpılarak ya da 0,80’e bölünerek brüt kira bedeli hesaplanabiliyor. 

Örneğin 4.000 lira brüt kira bedeli olan bir işyerinin %20’si yani 800 lira stopaj vergisi olarak ödenmesi gerekiyor. 3.200 lira ise gayrimenkul sahibine ödenecek net kira bedeli olarak hesaplanmış oluyor. 

Kira stopajı, her ay yatırılan kira bedeli üzerinden kesildiği için her ay düzenli olarak ödenmesi gerekiyor. 
 


Geri Dön