24 / 04 / 2024

Kira tespit davası 5 yıl kuralı nedir?

Kira tespit davası 5 yıl kuralı nedir?

Son zamanlarda mahkemeler kiracılar ve ev sahipleri ile dolmaya başladı. Konut fiyatlarındaki artışın ardından kira tespit ve kiracı tahliye davalarında yoğunluk yaşanıyor. Peki, kira tespit davalarında 5 yıl kuralı nedir? İşte tüm merak edilenler...



Konut fiyatlarındaki artış kiracı ve ev sahipleri arasındaki davaları artırdı. Ev sahipleri kiracılarına yasal oran üzerinde kira artışı yapmak istiyorlar. Bunu kabul ettiremeyen mülk sahipleri soluğu mahkemede alıyor. 

Kira bedelinin tespiti davası, sadece konut ve çatılı işyeri kiraları için açılabiliyor. Dolaysıyla, bunun dışındaki gerek taşınır gerekse taşınmaz kiraları için bu yola başvurulamıyor. 

Tarafların kira artış oranında anlaşamamaları durumunda mahkemeye başvurarak kira bedelinin tespitini talep etmeleri mümkündür. Mahkemece, taşınmazın durumu ve emsal kira bedelleri dikkate alınarak yasal sınırlar içerisinde kira artış oranı tespit edilecektir. Ancak bu halde yasal sınırların üzerinde kira artışına karar verilmesi mümkün değildir. 


Geri Dön