25 / 04 / 2024

Kira ve stopaj indirimleri devam etmeli!

Kira ve stopaj indirimleri devam etmeli!

TMD Yönetim Kurulu Başkanı İzzet Stamati, "Pandemi döneminde kira ve stopaj indirimlerinin devam etmesi ya da en az 3-4 ay alınmaması gerekiyor" diye konuştu. Stamati, birçok mağazanın kapanacağına dikkat çekti.



Tescilli Markalar Derneği (TMD) Yönetim Kurulu Başkanı İzzet Stamati, sektöre ilişkin açıklamalarda bulundu. İzzet Stamati, ciroların yüzde 70’in altına düşmesi halinde gemiyi yüzdüremeyeceklerini vurguladı ve satışların ancak günü kurtarmaya yettiğini belirtti.

Cumhuriyet'ten Şehriban Kıraç'ın haberine göre; Türkiye’de şirketler İMECE usulü birbirinin elinden tutarak yardımlaşarak, birbirlerini idare ederek bugünlere geldi" diyen İzzer Stamati, karlılığın kalmadığını da dile getirdi. İzzet Stamati, tescilli markaların yaşadığı sorunları anlattı.

- Bu dönemde AVM’lerden ciddi kira destekleri aldınız, bunlar devam ediyor mu?

Bugünlere AVM’lerin çok ciddi destekleriyle geldik. AVM’lerin de döviz cinsi kredi borçları var. Bizim kiralarımız nasıl ki TL’ye döndü onların da borçlarında bir yapılandırmaya gidilmesi talebi var. Bu yerine getirilmeli.

Kira ve stopaj indirimleri devam etmeli!

- Birçok ülke pandemide hibe şeklinde yardımlarda bulundu, Türkiye’de kamunun destekleri ne kadar yeterli oldu?

Pandemi döneminde kira ve stopaj indirimlerinin devam etmesi ya da en az 3-4 ay alınmaması gerekiyor. Başka ülkelerde kira yardımları yapıldı, bizde de yapılmalıydı. Burada şirketler İMECE usulü birbirinin elinden tutarak yardımlaşarak, birbirlerini idare ederek bugünlere geldi. Hiçbir AVM’nin kapanmasını istemeyiz. Hiç bir AVM’de 10-20 mağazanın aynı anda kapanmasını istemez. Yemek alanlarının kapalı olması AVM’lerin çekimini yüzde 20 düşürüyor. Her bir sektörün birbirinin elinden tutması ve yaşatması gerekiyor. Bunun için de çabalıyoruz.

- Mağaza kapanmaları olacak mı?

Mağaza kapanmaları olacak mı tabi ki olacak. Özellikle turiste bağlı AVM’lerde sorun olacak. Kiralar da yüksek olduğu için mağazalarını kapatanlar olacak. Şu anda olmasa bile kışlık sezonunun bitmesinden sonra daha fazla mağaza kapatmaları görebiliriz.

Bu tarz krizler bazı firmalar için fırsat oluyor. Kiralar düşebiliyor, giremediğiniz AVM’lere girebiliyorsunuz. Biz firma olarak bu döneminde 3 yeni mağaza açtık ve 30 mağazaya çıktık.

Kira ve stopaj indirimleri devam etmeli!

Perakende sektörü için acil 'ekonomik aşı' çağrısı!

Haziran'a kadar AVM ve cadde mağazalarında yüzde 50 kira indirimi yapılmalı!


Geri Dön