29 / 03 / 2024

Kira vergisi iadesi nasıl alınır?

Kira vergisi iadesi nasıl alınır?

Yılda 3.300 liranın üzerinde kira geliri elde edenler 25 Mart tarihine kadar beyanname vermek zorunda. Fakat istisnalar da var. Bu yazıyı okuyanlar bırakın vergi vermeyi üzerinde vergi iadesi bile alabilirler...



Evlerini kiraya verenler 2014 yılı içinde elde ettikleri kira gelirleri için 25 Mart tarihine kadar beyanname vermek zorundalar. Radikal'den Mehmet Bulut'un yazısına göre, mükellefler, vergi dairesine gitmeden, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet sitesini kullanarak 'Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sistemi' ile yıllık beyannamelerini verebilecek. İnternet imkanı olmayan veya kullanmayan mükellefler ise vergi dairelerinden temin edecekleri beyannameleri elden ya da iadeli taahhütlü posta yoluyla vergi dairesine verebilecek.


Tahsil edilen miktar önemli

MÜKELLEFin kira gelirlerini beyan ederken dikkat etmeleri gereken bir başka husus ise kiranın ne kadarını tahsil ettiği. Eğer kiracıdan 2014 yılı için 10 aylık kirayı tahsil edebilmişse sadece bu beyan edilecek. 


Peki ya altındaysa... 

Ev sahiplerinin, 2014'te 3.300 TL’nin altında kira geliri elde etmeleri halinde vergi dairesinde mükellefiyet kaydı açtırmasına ve beyanname vermesine gerek yok. 3.300 TL’nin üzerinde konut kira geliri elde edilmesi halinde ise yıllık beyanname ile beyan edilen kira gelirinden bu tutar düşülebilmekte. Birden fazla eviniz varsa 3.300 TL’lik istisna tutarı kira gelirleri toplamına bir kez uygulanabilir.


İki seçeneğiniz var

Kira gelirini beyan edecek mükelleflerin tercih edebileceği iki yöntem var. Birincisi beyanname hazırlanması noktasında daha basit olan “götürü gider yöntemi”… Burada mükellefler, yıllık kira gelirinden hem 3.300 TL’lik istisna hem de kalan tutarın %25’i indiriliyor ve beyan edilecek gelire ulaşılıyor. Önemli olan nokta şu: Götürü gider yöntemini seçen mükellefler 2 yıl boyunca vazgeçemiyorlar.


Kimler dışında kalır?

Ayrıca, kira gelirinin yanında ticari, zirai veya mesleki kazancını beyan etmek zorunda olanlar ile 3.300 TL’nin üzerinde hasılat elde edenlerden ücret, menkul sermaye iradı, gayrimenkul sermaye iradı ile diğer kazanç ve iratlarının gayri safi tutarları toplamı 97.000 TL’yi aşanlar, 3.300 TL’lik istisnadan yararlanamayacaklar. 


Vergi iadesi var

Bazı durumlarda kira geliri sahibi mükellefler vergi iadesi de alabilmekteler. Sadece işyeri kiralarında mümkün olabilmekte. İşyerleri kira ödemeleri sırasında, brüt tutarı üzerinden yüzde 20 vergi kesintisi yapmaktalar. Yapılmış olan bu kesintiler, beyan edilen gelirden fazla olması halinde iade edilecek gelir vergisi doğmakta.


Hiç vergi ödemeyebilirsiniz

Kira geliri elde edenler için ikinci yöntem ise gerçek gider yöntemi. Bu giderleriniz istisna sonrası gelirin yüzde 25’inden fazla ise gerçek gider yöntemini seçmenizde fayda var. Burada brüt kira geliri tutarından aşağıdaki giderler indirilebilmekte: 

- Ev sahibi tarafından ödenen aydınlatma, ısıtma, su ve asansör giderleri, 

- Eve yapılan idare giderleri, 

- Sigorta giderleri, 

- Banka kredisiyle almışsanız ödediğiniz faiz giderleri. Gerçek gider usulünü seçmişseniz ve saydığım giderler kira gelirinizden fazla ise hiç vergi ödemeyebilirsiniz.



Akşam 


Geri Dön