25 / 04 / 2024

Kira vergisi ödememe cezası 2022 nedir?

Kira vergisi ödememe cezası 2022 nedir?

Kira gelir vergisi beyanname verme ve 1. taksit ödeme süresi 31 Mart'ta sona erecek. Bu sürede ödemelerini yapmayanlar "Kira vergisi ödememe cezası 2022 nedir?" sorusunun yanıtını araştırıyor...



Gelir Vergisi Kanunu’na gereğince kişilerin gelirleri gelir vergisine tabi tutuluyor. Vergilendirilen gelirler arasında gayrimenkullerden elde edilen kira gelirleri de bulunuyor. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan vergi takvimine göre bu verginin beyanname ve ilk taksit ödemeleri Mart ayı içerisinde yapılıyor. Bu vergi gayrimenkul sermaye iradı olarak da biliniyor.

Kira gelirine konu mal ve hakların; sahipleri, mutasarrıfları, zilyetleri, irtifak ve intifa hakkı sahipleri ile kiralanmış bir mal veya hakkın kiraya verilmesinden gelir elde eden kiracılar, gayrimenkul sermaye iradı yönünden mükellef kabul ediliyor.

Kira vergisi ödememe cezası 2022 nedir?

Senede iki eşit taksit halinde ödenebilen kira vergisinin diğer taksiti ise Temmuz ayında ödeniyor. 2022 yılı mükellefleri taşınmazını geçtiğimiz yıl kiraya vererek gelir elde edenler oluyor.

Konut ya da işyerini 2022 yılında kiraya verenler ise bu gelirleri için önümüzdeki yıl beyanname vererek vergi ödemekle mükellef olacak. Vergi borcunu ödemeyenler vergi cezası ile karşılaşabiliyor. Peki, kira vergisi ödememe cezası 2022 nedir?


Geri Dön